McDonald’s u svađi s malim poduzetnicima jer ne odustaje od naplate dugova

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2020. u 06:13
Od 14.000 McDonald’sovih restorana u SAD-u, 95 posto vode primatelji franšize/REUTERS

Primatelji franšize tražili su poček plaćanja najamnine, ali su dobili odbijenicu, pa tvrde da je povjerenje narušeno.

Za razliku od ostalih kompanija iz sektora „brze hrane“, McDonald’s ne želi izaći u susret svojim američkim primateljima franšize koji traže poček plaćanja najamnine i mjesečne naknade, odnosno rojaliteta.

Kako piše Reuters, kompanija je odbila zahtjeve malih obiteljskih tvrtki koje operativno vode McDonald’sove restorane za poček plaćanja obveza za ožujak, čime je dala argument više kritičarima koji tvrde da ne pruža dovoljno podrške gospodarstvu poharanom pandemijom koronavirusa.

Rastuće tenzije

Prema dokumentima u koje je Reuters imao uvid, tijekom pregovora o financijskoj pomoći primatelji franšize tražili su od McDonald’sa i dvotjedni poček plaćanja najamnine. S obzirom da zbog mjera izolacije uvedenih u praktički pola američkih saveznih država restorani mogu biti otvoreni samo za dostavu hrane, dio malih poduzetnika se pribojava da ovu krizu neće financijski izdržati i da će propasti.

Podsjetimo, McDonald’s je vlasnik većine svojih američkih restorana, a primatelji franšize plaćaju fiksni iznos najamnine prvog dana u mjesecu, a 10. u mjesecu varijabilnu mjesečnu naknadu, ovisno o ostvarenom prihodu od prodaje.

No, 3. travnja nacionalna udruga operatera (NOA) – koja okuplja oko 75 posto od 1600 primatelja franšize koji vode poslovanje 95 posto od gotovo 14.000 McDonald’sovih restorana u SAD-u – dobila je odbijenicu.

Kasnija prepiska između NOA-e i vodstva kompanije otkriva da su tenzije između dviju strana značajno narasle od izbijanja globalne zdravstvene krize. Predstavnici primatelja franšize poručili su 7. travnja u pismu glavnom izvršnom direktoru Chrisu Kempczinskom i direktoru za tržište SAD-a Joeu Erlingeru kako mnogi od njih vjeruju da je ovime povjerenje u odnosima s kompanijom značajno narušeno.

Erlinger im je dva dana kasnije odgovorio kako se čini da su mali poduzetnici predviđali neograničenu financijsku podršku kompanije. „Ako je to NOA-ina definicija odnosa s McDonald’som, tada ustvari mi nemamo odnos i vrlo sam razočaran zbog toga“, napisao je šef za Ameriku.

Dividenda ipak ide

Ovime je kompanija dodatno navukla bijes tamošnje javnosti zbog neosjetljivosti na trenutak u kojem se država, a i cijeli svijet nalaze. Iako je obustavila program otkupa dionica, kompanija ne odustaje od isplate dividende dioničarima.

No, zato je radnicima smanjila broj radnih sati. McDonald’s je prošloga tjedna objavio da mu je prodaja u SAD-u u ožujku pala 13,4 posto.

rema ovotjednim procjenama banke Credit Suisse, posljednjih tjedana ukupna prodaja „brze hrane“ u Americi smanjena je za 30 do 40 posto. Unatoč teškim vremenima, za razliku od McDonald’sa, neki lanci „brze hrane“ imaju više sluha za probleme svojih primatelja franšiza.

Tako je, primjerice, Subway prepolovio iznos rojaliteta koji dobiva od 19.700 američkih restorana, suspendirao trošak oglašavanja na četiri tjedna te otkazao ili smanjio iznos plaćanja mjesečne najamnine. Darden Restaurants, vlasnik restorana Olive Garden i LongHorn, najavio je da ove godine neće isplatiti dividendu.

Komentirajte prvi

New Report

Close