Mađari: Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2023. u 17:00
FOTO: TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS

“Nije sigurno” da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta za lokalnu televiziju HirTV kasno u nedjelju, signalizirajući moguću daljnju odgodu u procesu.

Mađarski proces ratifikacije stoji  u parlamentu od srpnja 2022., a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske.

Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

“Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama”, rekao je Laszlo Kover. “Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u”, naglasio je.

Referirao se na kratki švedski obrazovni film za učenike koji kritizira stanje demokracije u Mađarskoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvu u NATO-u i napad na mađarsku demokraciju.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u na samitu saveza u Vilniusu u srpnju.

Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju no Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Komentirajte prvi

New Report

Close