Mađarska odustala od poreza na transakcije središnje banke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2012. u 13:57
.

Riječ je o planu koji je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice i protumačen je kao pokušaj vlade da snažnije utječe na središnju banku.

Mađarska je u petak odustala od planiranog uvođenja novog poreza za financijske transakcije tamošnje središnje banke, čime je uklonila ključnu prepreku pregovorima o kreditnoj liniji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom. Riječ je o planu koji je izazvao oštre kritike međunarodne zajednice i protumačen je kao pokušaj mađarske vlade da snažnije utječe na središnju banku. Ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy kazao je da će središnja banka biti izuzeta od novog poreza na financijske transakcije komercijalnih banaka i državne riznice koji će biti uveden od iduće godine.

"Naši partneri izrazili su negodovanje zbog poreza za središnju banku. EK je čak naznačila da bi protiv Mađarske mogla pokrenuti postupak predviđen za kršenje europskih propisa. Stoga u proračunu više ne računamo s porezom za transakcije središnje banke", kazao je ministar. Nakon višemjesečne odgode Mađarska je u srpnju održala prvi krug pregovora sa zajmodavcima o liniji za financiranje, a nastavak pregovora očekuje se idućih tjedana. MMF i EU još nisu utvrdili datum pregovora.

Ministar je pak za ovu i iduću godinu najavio nove mjere koje bi trebale nadoknaditi izostale prihode od poreza za središnju banku i omogućiti Mađarskoj da zadrži proračunski manjak na planiranih 2,7 posto BDP-a u 2012. i 2013. Kazao je da će vlada povisiti porez na transakcije državne riznice i na povlačenje novca iz banaka, smanjiti mađarsko sufinanciranje europskih projekata i odgoditi planirano povećanje plaća učitelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close