‘Mađarska neće dopustiti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2012. u 18:14
Viktor Orban (EPA)

Mađarski premijer je najavio i da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će uskoro stupiti na snagu novi zakon kojim se želi spriječiti prodaja poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj strancima. Premijer, koji je u subotu govorio na skupu udruge mladih poljoprivrednika, dodao je da, kada zakon stupi na snagu, strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije.

Orban je usto najavio da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede, u prigodi kongresa mladeži Udruge mađarskih poljodjelaca koji se održavao u Cegelu, 65 km južno od prijestolnice. "Godina 2013. će u mađarskoj poljoprivredi donijeti promjene kakvih nije bilo u zadnjih pedeset do sto godina", dodao je. Orban je dodao da će zakon, o kojemu parlament upravo raspravlja, štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

Zakon će također omogućiti povrat "zemljišta otuđenog sumnjivim kupoprodajnim ugovorima", rekao je predsjednik vlade, upozorivši da će se sumnjivi ugovori ispitati i eventualno poništiti. Vlada je usto odlučila osnovati javnu agrarnu banku i sagraditi novu mrežu za natapanje na nacionalnoj razini, najavio je.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zapravo sam mislio na jednu naftnu tvrtku, ali u pravu si frankie, nemoj davati našim političarima ideje.

I njihove su čist dovoljne.

Ma neka EU ne brine.Ocekujemo izjavu Vesne Pusich da ce Hrvatska zbog ove odluke Mađara svoje poljoprivredno poklonit strancima.

AHA.

Nacionalizacija na djelu.

Pa zar Vam gosp. Orban treba nacrtati kako da se prilagodite Europskoj Uniji.

Evo kod njih je prostitucija legalizirana, pa su uvjeti za pišanje u šumi puno bolji.

lp

New Report

Close