Mađarska krajnja desnica prosvjedovala protiv Roma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 08:56
Gabor Vona (EPA)

Prosvjed je naglasio sve veće napetosti u recesijom pogođenoj Mađarskoj čija je vlada najavila nepopularne mjere štednje kako bi se smanjio proračunski deficit.

Tisuće pristalica krajnje desne oporbene mađarske stranke Jobbik okupile su se srijedu u mađarskom gradu Miskolcu na prosvjedima protiv Roma koje okrivljuju za sve probleme od sitnog kriminala do smeća na ulicama.

Romi su u tom gradu u istovremeno održali protuprosvjed s kojeg su odbacili, kako kažu, tipične desničarske uvrede dok je policija razdvajala dvije strane prevenirajući sukobe. "Jobbik će pomoći onima koji grade Mađarsku, bez obzira na boju", rekao je pred 3000 pristaša Gabor Vona, čelnik Jobbika koji ima 45 zastupnika u parlamentu od 386 mjesta. "No progonit ćemo one koji uništavaju i nećemo ih pustiti na miru".
Prosvjed je naglasio sve veće napetosti u recesijom pogođenoj Mađarskoj čija je vlada najavila nepopularne mjere štednje kako bi se smanjio proračunski deficit.

Oko 1000 Roma održalo je skup u središtu grada na kojem su čelnici romske zajednice odbacili da su za kriminal i probleme sigurnosti krivi oni. Prosvjedi su pod snažnim policijskim nadzorom održani u odvojenim dijelovima grada te nije došlo do sukoba između prosvjednika a veliki broj policajaca raspoređen je po cijelom gradu. Čelnici romske zajednice agenciji Reuters su rekli da je umjesto strože primjene zakona potrebna veća integracija Roma u širu društvenu zajednicu.

U Mađarskoj živi oko 700 tisuća Roma.

Komentirajte prvi

New Report

Close