LNG ‘na ledu’, projekte teške čak 292 milijarde dolara odgađa pandemija

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2020. u 07:18
Na Krku gradnja LNG terminala ide po planu, treba proraditi od 1. siječnja 2021./GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Tržište je već pogođeno slabijom potražnjom i sve većom konkurencijom OIE te otporom javnosti spram emisija štetnih plinova iz industrije.

Od 45 velikih projekata za izvoz LNG-a (liquified natural gas odnosno ukapljeni zemni plin) koji još nisu dosegnuli fazu gradnje, najmanje njih 20 investicijske vrijednosti oko 292 milijarde dolara suočeno je s odgodom financiranja zbog bojazni ulagača od mogućih prosvjeda, kao i zbog pandemije koronavirusa te ekologije, otkrili su istraživači Global Energy Monitora.

Njihovo istraživanje pokazuje veliku promjenu kod investitora, koji su počeli napuštati tržište ukapljenog plina, već pogođeno slabljenjem potražnje, sve žešćom konkurencijom tehnologija obnovljivih izvora energije i otporom javnosti emisiji štetnih plinova iz industrije.

Izvješće ističe neprihvatljivi rizik ulaganja u LNG imovinu, navodi potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Andrew McDowell.

Samo jedan ove godine

“Ulaganje u novu infrastrukturu fosilnih goriva, poput terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), ekonomski je nesigurna odluka“, ustvrdio je McDowell.

EIB je u studenom prošle godine objavio da će krajem 2021. prestati financirati projekte vezane uz fosilna goriva. Plinski sektor računao je na daleko pozitivnije izglede budući da je po mnogim analitičarima potražnja u idućih 10 godina trebala nadmašiti ponudu.

Tako su tvrtke 2018. investirale oko 65 milijardi dolara u izgradnju terminala za izvoz LNG-a, a do kraja 2019. iznos je utrostručen, na 160 do 170 milijardi dolara, naglašavaju istraživači.

45

velikih projekata LNG-a planirano je u svijetu, još nisu dosegnuli fazu gradnje, a za najmanje njih 20 financiranje je ugroženo

Kompanije su donedavno planirale projekte ukupne vrijednosti 758 milijardi dolara koji još nisu u fazi izgradnje. Danas ih je 20 pod znakom pitanja, a daljnje odgode mogle bi značiti smanjenje tog iznosa za 28% odnosno za 292 milijarde dolara, dodaju.

Što se tiče budućih projekata, 12 kompanija objavilo je početkom 2020. da konačnu odluku o gradnji novih pogona u Sjevernoj Americi za izvoz LNG-a planiraju donijeti do kraja godine, prema istraživanju Reutersa. Sada to planiraju napraviti samo četiri kompanije. Analitičari očekuju da će zeleno svjetlo ove godine dobiti samo jedan projekt.

Usporen tempo razvoja

Od početka pandemije tempo razvoja LNG terminala vraćen je unatrag najmanje 18 mjeseci, naglašavaju autori istraživanja. “Sektor je zaista trenutačno ugašen kada je u pitanju napredovanje novih projekata“, zaključuje koautor istraživanja i izvršni direktor Global Energy Monitora Ted Nace.

U mnogim državama ulaganje u LNG ima snažnu podršku vlada i naftne kompanije u SAD-u, Europi i drugdje nisu odustale od povećanja izvoza ukapljenog plina u idućih 10 godina.

To je potaknulo strahovanja da će emisija ugljičnog dioksida (CO2) i metana možda otežati ostvarenje ciljeva o zaustavljanju rasta temperature, zacrtanih Pariškim sporazumom.

Iako sagorijevanje prirodnog plina emitira manje CO2 nego sagorijevanje ugljena po jedinici energije, klimatski stručnjaci upozoravaju da nagli rast sektora i ispuštanje metana ugrožavaju napredak u zaustavljanju klimatskih promjena.

I na hrvatskom otoku Krku, u Omišlju, dovršava se LNG terminal koji se sufinancira iz EU. U lipnju je objavljeno da je rezervirano 98% kapaciteta terminala, koji bi trebao početi raditi od Nove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close