Liječnik objasnio kako vratiti osjet mirisa ako ste ga izgubili od korone

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2021. u 09:26
Foto: Pixabay

Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, s pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju.

Naša nas osjetila miris, vid, sluh, okus i dodir, povezuju sa svijetom u kojem živimo, sa samim životom. Osjetila su povezana i s emocijama, pa zbog toga gubitak osjeta mirisa nakon zaraze koronavirusom predstavlja ogroman problem.

Kod nekih pacijenata osjet mirisa u međuvremenu se vratio, ali omiljeni mirisi sada su drugačiji, čak i neugodni, piše N1.

Dobra vijest je da su olfaktorni neuroni, s pomoću kojih osjećamo miris, sposobni za regeneraciju. Loša vijest je da se neće kod svih vratiti na razinu na kojoj su bili prije obolijevanja od covida, rekao jeLeo Newhouse, doktor neurologije sa sveučilišta Harvard, koji je specijaliziran za oporavak pacijenata nakon teških bolesti.

On tvrdi da pacijenti s postvirusnim gubitkom mirisa imaju otprilike 60 do 80 posto šansi vratiti dio svoje funkcije mirisa u roku od godinu dana. Budući da se osjet mirisa obično smanjuje zbog starosti, oporavak bi mogao trajati duže za starije odrasle osobe.

Da bi ponovno “probudili” nos, većina specijalista preporučuje trening mirisa, svakodnevnu rutinu mirisanja esencijalnih ulja poput limuna, eukaliptusa, ruže. Ako patite od gubitka mirisa, nemojte se obeshrabriti ako neke od esencija mirišu drugačije od onoga što ste očekivali: izobličenja povezana s gubitkom mirisa (troposmija) nisu rijetka.

Komentirajte prvi

New Report

Close