Laboratorij Moderna najavljuje cjepivo za covid-19

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2020. u 08:20
Foto: Getty Images / Pixsell

Tri skupine od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih cjepiva, u jednom ili dva puta.

Američki laboratorij Moderna objavio je u ponedjeljak pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa na malom broju dragovoljaca.

Izgleda da je cjepivo nazvano mRNA-1273 izazvalo imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u priopćenju laboratorija.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju cjepiva, koja uključuje 45 sudionika.

“Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1, pokazuju da cijepljenje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom”, izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Tri skupine od 15 pacijenata je primilo tri doze raznih cjepiva, u jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti cjepiva trebala početi u srpnju.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da cjepivo sprečava virus da se razmnoži u plućima.

“Ekipa laboratorija Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u srpnju”, objavila je Moderna.

Komentirajte prvi

New Report

Close