Kriza s nedostatkom radne snage: ‘3.000 eura mora biti minimum u Njemačkoj’

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 08:21
FOTO: Bimo Luki/Unsplash

Kriza oko nedostatka osoblja u ugostiteljstvu u Njemačkoj naglašava slabosti u industriji koje postoje već duže vrijeme. Već 2012. samo je oko 13 posto tvrtki obučavalo mlade ljude, a tijekom pandemije ta je brojka pala na 8,5 posto 2021. godine. Predstavnici gospodarskih komora također su izvijestili o stopi odustajanja od 50 posto i prije koronavirusa. Drugim riječima, polovica polaznika nije završila osposobljavanje, a kao razlog su najčešće navedeni plaća i radno vrijeme.

Međutim, ugostitelji su na vrijeme prepoznali ovaj problem. U prošlogodišnjoj anketi Udruge ugostitelja i hotelijera – Dehoge 44 posto tvrtki izjavilo je da ponovno više obučavaju mlade radnika te je broj polaznika porastao za oko 11 posto, prenosi Fenix magazin.

Fleksibilniji modeli radnog vremena i bolja organizacija na popisu su obaveza u 38 odnosno 34 posto tvrtki.

Veće su plaće veće, što nešto više od polovice želi platiti. U ugostiteljstvu je zarada još uvijek niska.

Bruto godišnja zarada u ugostiteljstvu iznosila je u prosjeku nešto manje od 27.000 eura u 2021. godini

Za usporedbu: Osoba koja radi za 12 eura po satu zarađuje 23.800 eura godišnje na punom radnom vremenu. “3.000 eura mjesečno mora biti minimum za kvalificirane radnike u budućnosti”, kažu iz Sindikata radnika u ugostiteljstvu. No, teško da to može postići jer samo rijetke tvrtke u ugostiteljstvu imaju kolektivni ugovor.

Prošle je godine samo 20 posto restorana i hotela diljem zemlje bilo vezano za kolektivni ugovor – to je druga najniža vrijednost od svih sektora u Njemačkoj.

Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u lipnju.

Krovna organizacija Dehoga pretpostavlja da je taj broj dvostruko veći.

Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, kuhinjskih pomoćnika, konobara i drugog uslužnog osoblja.

Kao posljedica toga restorani uvode više slobodnih dana za zaposlene i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close