Krenula brza testiranja na koronavirus: Uređaj veličine tostera izbacuje rezultat za 5 minuta

Autor: Bernard Ivezić , 02. travanj 2020. u 13:26
Foto: ALFONSO DI VINCENZO/IPA/PIXSELL

Cilj Abbott Labsa je već do kraja travnja imati proizvodnju od 5 milijuna setova za testiranje mjesečno.

Prvi korisnik brzih testova na koronavirus (COVID-19 ili SARS-CoV-2) američki je grad Detroit. U posljednjih desetak dana brze testove na koronavirus, koji umjesto u 1-7 dana rezultat zaraženosti virusom izbacuju na licu mjesta u roku od 5-150 minuta (do 2,5 sata), predstavili su njemački  Bosch Healthcare Solutions, sjeverno-irski Randox Laboratories te američki LabCorp i Abbott Labs. Međutim, sve do sada nije se znalo kad će postati dostupni u praksi.

Gradonačelnik Detroita Mike Duggan potvrdio je pak da mu je tvrtka Abbott Labs u srijedu isporučila prvu pošiljku testova i da ih od danas, četvrtka 2. travnja, koriste u praksi. U prvom valu Detroit je s pet uređaja za testiranje i 5.000 setova za testiranje počeo provjeravati ljude u samoizolaciji. Riječ je o onima koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ali se još nisu testirali pa se ne zna jesu li dobili virus ili ne. U Detroitu je to kritično pitanje s obzirom na to da je 20 posto policajaca u gradu u samoizolaciji zbog sumnje da imaju koronavirus.

Najbrži test na koronavirus
Trenutačno, najbrži test na koronavirus razvio je upravo Abbott Labs. Njihov uređaj veličine tostera rezultat izbacuje u roku od pet do 13 minuta i može provesti tisuću testiranja dnevno. Funkcionira pak poput printera. U uređaj se ubacuje cartridge s tekućinom koja prepoznaje genetsku strukturu koronavirusa. Cartridge se nabavlja od Abbott Labsa, a trenutačna cijena mu je 40 dolara i u SAD-u su ga pristali financirati gotovo sva zdravstvena osiguranja.

Prethodno ga je ekspresno odobrio američki medicinski regulator FDA, iako zbog brzine postupka i jačine epidemije malo tko zasad priča o njegovoj preciznosti.
Abbott Labs najavio je da već sada podiže proizvodnju uređaja za testiranje na 18.000 dnevno dok će broj setova za testiranje podići na 50.000 dnevno. Cilj Abbott Labsa je već do kraja travnja imati proizvodnju od 5 milijuna setova za testiranje mjesečno. Američka kompanija već je objavila da će prve isporuke ići isključivo korisnicima u SAD-u.

Europski igrači
Nekoliko dana ranije njemački Bosch Healthcare Solutions u suradnji sa sjeverno-irskim Randox Laboratoriesom objavio je da je razvio prvi brzi test na koronavirus. Test koji se koristi na Boschevim postojećim uređajima marke Vivalytic traje do dva i pol sata (150 minuta) uz točnost od 95 posto. Kao i u slučaju Abbott Labsa, i ovaj se test provodi isključivo u nadležnim institucijama. No, Boschov test ispituje odmah zaraženost i svim poznatim gripama, njih ukupno deset, među kojima je coronavirus, ali i influenza tipa A i B.

Velika Britanija prva je država koja je prigrlila brzo testiranje. Od sjeverno-irske tvrtke Randox Laboratories, koja jedina među velikim igračima da nudi i kućne testove na koronavirus, naručila 3,5 milijuna setova za testiranje. Detalji o tome zasad nisu poznati. U Velikoj Britaniji i tvrtka Mologic u suradnji sa Senegalese Research institutom radi na brzim, džepnim testovima na koronu koji bi trajali deset minuta. No, detalji ni o tome zasad još nisu objavljeni.

Prepreke u bržoj primjeni novih testova
U iščekivanju bržeg prodora novih testova na koronavirus trenutačno stanje s provjerom tko je zaražen a tko ne najbolje opisuje primjer američkog LabCorpa. Jedno od najvećih imena u području testiranja sposobno je obaviti 20.000 testiranja dnevno i radi na tome da taj kapacitet poveća na 30.000 dnevno. Međutim, na rezultate se čeka pet do sedam dana. Slične pokazatelje ima i drugi veliki igrač Quest Diagnostics. Neki izvori tvrde da se na rezultate nerijetko čeka i po dulje od sedam dana.

Osim brzine izazov za nove testove bit će i točnost. I dok igrači poput Boscha i Randoxa navode da im je točnost iznad 95 posto, španjolski list El Pas objavio je da postoji sumnja da je točnost kineskih brzih testova na koronavirus marke Bioeasy navodno svega 30 posto. To znači da se prilično često može dogoditi da spomenuti test ne detektira virus kod nekoga tko je njime zaražen. Da bi test zadovoljio medicinske standarde mora imati točnost u više od 80 posto slučajeva. No, točnost ovisi i o vremenu testiranja. U prvih desetak dana točnost može biti niža, a u slučaju koronavirusa do 24. dana točnost testova u pravilu raste i do iznad 98 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close