Značajna vladina odluka koja je prošla ispod radara teška je 50 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 02. travanj 2020. u 12:58
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Radi se o objektu smještenom u neposrednoj blizini pulske Arene izgrađenom 1910. godine, s ukupno 67 soba te trenutnom kategorizacijom od 2 zvjezdice.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela prijedlog odluke o rješavanju spora s društvom Arena Hospitality Group d.d. te iskazivanju namjere o prodaji objekta Hotel Rivijera u Puli, kako bi se okončao višegodišnji spor oko korištenja tog objekta, i omogućilo ulaganje i podizanje kvalitete. Radi se o objektu smještenom u neposrednoj blizini pulske Arene izgrađenom 1910. godine, s ukupno 67 soba te trenutnom kategorizacijom od 2 zvjezdice, a ukupan iznos koji bi Arena dala za Rivijeru bio bi oko 50 milijuna eura.

Kako je danas pojasnio ministar državne imovine Mario Banožić, iako prilikom pretvorbe nije procijenjen u temeljni kapital društva, Hotel Rivijera je cijelo vrijeme u posjedu Arena Hospitality Group, bez pravne osnove, te je stoga pokrenuta tužba na Trgovačkom sudu u Pazinu. Arena je 2018. podnijela zahtjev za otkup hotela, ali do toga nije došlo jer nije postignut dogovor o cijeni koja je temeljem procjene vještaka iznosila 36 milijuna kuna.
Na prvom ročištu u parnici krajem ovog siječnja Arena je predložila nagodbu prema kojoj bi oni pristali platiti iznos tražene naknade za korištenje hotela posljednjih pet godina, ukoliko im se hotel proda po procijenjenoj vrijednosti od 35,9 milijuna kuna.

“Vlada je suglasna da Županijsko državno odvjetništvo u Puli sklopi nagodbu u kojoj će se s Arena obvezati na plaćanje naknade za korištenje objekta za razdoblje od siječnja 2014. godine do siječnja 2019. godine, u iznosu od 2.178.600,00 kuna godišnje sa zakonskim zateznim kamatama. Nakon što se sklopi nagodba, Vlada iskazuje namjeru da se hotel proda Areni po cijeni od 36.543.000,00 kuna”, stoji u obrazloženju odluke.
Republika Hrvatska bi time povukla dio tužbenog zahtjeva kojim se od trgovačkog društva traži povrat nekretnine u posjed, a državni proračun uprihodovao bi ukupno oko 50 milijuna kuna, pojasnio je ministar.

“Odluku Vlade još uvijek nismo službeno zaprimili, no Arena Hospitality Group d.d. pozdravlja pozitivne namjere Vlade u rješavanju statusa hotela Riviera koji je u sastavu Arenaturista (sada AHG) duže od 40 godina”, prva je reakcija koju smo dobili iz AHG-a.

“Izgledno je da će Hotel Riviera nakon dugo godina napokon biti spreman za novi korak u novo doba. Svojevremeno smo predstavili naše namjere oko hotela koje uključuju kompletnu rekonstrukcije ovog hotela i pretvaranje istog u profinjeni, visokodizajnirani brandirani boutique hotel visoke kategorije koji bi značajno pridonosio i imidžu tvrtke, ali i grada i turističke destinacije. Podsjetimo, radi se o hotelu jedinstvenom i po izgledu i položaju – raskošnoj arhitekturi neobaroknog zdanja izgrađena još 1908. godine i smještena u povijesnom središtu Pule, nedaleko od pulskog amfiteatra.

Trenutno, u ovim teškim vremenima, Grupa je posvećena procesima usvajanja niza izvanrednih operativnih mjera kako bi umanjila troškove poslovanja, a isto tako i nastojanjima u pomoći lokalnoj zajednici, prvenstveno Općoj bolnici Pula koju je već donirala prošli tjedan, a sad u pripremi je i druga, još izdašnija donacija koju ćemo uskoro objaviti.

Kada i službeno zaprimimo odluku Vlade, o tome ćemo propisanim kanalima obavijestiti javnost”, stoji u njihovom odgovoru na upit Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close