Koronavirus je zarazniji nego što se mislilo, ipak jedna je dobra vijest

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2020. u 11:04
Foto: Reuters

Virus može preživjeti više od pet dana u stolici i tjelesnim tekućinama.

Koronavirus ostaje u zraku najmanje 30 minuta te se prenosi na udaljenosti od otprilike 4,5 metara u zatvorenim prostorima, npr. autobusima. Najveći je rizik od prenošenja u malim zatvorenim prostorima. Kineski epidemiolozi proveli su istraživanje kojim su dobili te rezultate, piše La Repubblica. Ipak, podaci zahtijevaju i daljnu provjeru.

Utvrdili su i da koronavirus može opstati danima na površinama što povećava rizik od zaraze. Istraživači pak ističu i da opstanak virusa na površinama ovisi o materijalu i temperaturi. Na 37 Celzijevih stupnjeva može opstati dva ili tri dana na  staklu, metalu, plastici, papiru i tkanini.

Virus može preživjeti više od pet dana u stolici i tjelesnim tekućinama, ističu istraživači.

U istraživanju koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Practical Preventive Medicine pokazalo se i kako je oboljela osoba koja nije nosila masku za lice i vozila se u autobusu bez ikakvih kontakata s drugim putnicima u četiri sata vožnje uspjela zaraziti sedam ljudi, među kojima su i oni koji su od nje bili udaljeni 4,5 metara.

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine, navode da velika većina ispitanika – njih 95 posto – prve simptome nakon infekcije SARS-CoV-19 virusom pokazuje već peti dan nakon infekcije, piše tportal.

Prema posljednjim podacima sveučilišta Johns Hopkins, od koronavirusa do ovog trenutka oboljelo je 114.452 osoba (COVID-19) u više od 100 država svijeta, a umrlo ih je 4.026. Dobra vijest je da se do sada ukupno 64.166 osoba potpuno oporavilo nakon što su bili inficirani virusom SARS-CoV-2.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close