Kina pušta naftu prema svojim potrebama

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2021. u 22:00
Peking je poručio da će nastaviti razgovore kako bi osigurao stabilnost tržišta/REUTERS

Kineska Nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve potvrdila je prošlog tjedna Reutersu da priprema prodaju naftnih rezervi.

Kina će puštati u promet naftu iz strateških rezervi prema svojim potrebama, izjavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, dodavši da Peking razgovara o opskrbi sa zemljama-proizvođačima i sa zemljama-potrošačima.

SAD je u utorak objavio da će pustiti u promet 50 milijuna barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s Kinom, Japanom, Indijom, Južnom Korejom i Velikom Britanijom kako bi se ublažio rast cijena.

Kineska Nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve potvrdila je prošlog tjedna Reutersu da priprema prodaju naftnih rezervi. Zahtjev SAD-a nisu željeli komentirati.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian ponovo je na današnjem brifingu za novinare odbio odgovoriti sudjeluje li Kina u puštanju nafte iz rezervi u promet koje koordinira SAD.

“Kineska strana organizirat će puštanje u promet nafte iz strateških rezervi prema svojim stvarnim potrebama”, rekao je Zhao.

Kina će nastaviti razgovore i komunikaciju kako bi osigurala dugoročnu stabilnost tržišta nafte, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. Peking je već u rujnu organizirao dražbu nafte iz strateških rezervi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close