Katarci napuštaju Crnu Goru i projekt vrijedan 300 mil. €

Autor: Poslovni dnevnik , 09. kolovoz 2017. u 22:00
Predviđena je izgradnja hotela s pet zvjezdica, vila, spa centra, restorana i bazena/FOTOLIA

Pravomoćnim rješenjem Uprave za nekretnine iz travnja 2014. godine, QD postaje isključivi vlasnik parcele u uvali Pržno kod Tivta.

Kompanija Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro (QD) iz Tivta tužila je Osnovnom sudu u Kotoru državu Crnu Goru zbog bespravnog oduzimanja njihove, kako su naveli, po zakonu stečene imovine, doznaju Vijesti.

Zbog toga ova kompanija iza koje stoji katarski državni investicijski fond Qatari Diar, ozbiljno razmišlja da napusti Crnu Goru i svoj više od 300 milijuna eura vrijedan projekt Plavi horizonti, luksuzni resort u uvali Pržno kod Tivta. "Investicija na Plavim horizontima dovedena je u pitanje, a investitor prilično izvjesno napušta Crnu Goru, budući da im je bez obavijesti ili objašnjenja oduzeta imovina vrijedna milijune eura," rekao je izvor Vijesti blizak Katarcima, dodajući kako se očekuje da će biti podnijete kaznene prijave protiv odgovornih.

 

38,5 tisuća

kvadrata površina je oduzete parcele

Već su htjeli otići
U QD-u tvrde da je jedna od najvećih katastarskih parcela u kompleksu Plavi horizonti, 460/1 KO Nikovići površine 38.549 kvadrata, oduzeta kompaniji i upisana na HTP Primorje iz Tivta, kao korisnika i državu Crnu Goru kao vlasnika.  To je, prema riječima sugovornika Vijesti, urađeno u katastru bez donošenja bilo kakvog rješenja i bez obavijesti investitoru da mu se oduzima imovina. Riječ je o parceli zapadno od plaže u uvali Pržno, koja je glavni dio budućeg UP Pržna II i bez koje QD ne može relizirati ništa od sadržaja predviđenih tim planskim dokumentom.

 

5 mjeseci

kasnilo je izdavanje prve građevinske dozvole Katarcima

Tu je parcelu QD od Primorja kupio početkom 2014. za oko 1,4 milijuna eura. Kupoprodajni ugovor ovjeren je kod bilježnika i tom prigodom je utvrđeno da na parceli 460/1 KO Nikovići ne postoje nikakvi tereti i ograničenja. Pravomoćnim rješenjem Uprave za nekretnine iz travnja 2014. godine, QD postaje isključivi vlasnik te parcele. Iz QD-a tvrde da je to rješenje i dalje pravomoćno i nikada nije mijenjano, ukidano niti je protiv njega podnijet bilo kakav izvanredni pravni lijek.

Sugovornik Vijesti iz QD-a podsjeća na događaj iz ljeta 2014. kada su Katarci također najavljivali odlazak iz Crne Gore zbog imovinskih problema oko kompleksa od oko 270 tisuća kvadrata u uvali Pržno koji je QD za 25 milijuna eura kupio od Primorja 2010. godine. Vlada je tada izvlastila vlasnike privatnih parcela, a svoj dio zemlje je QD-u prodala i Općina Tivat, pa je katarska kompanija u listopadu 2016. ubrzala izradu projektne dokumentacije kako bi počela gradnja prvih objekata novog resorta, što je najavaljivano za proljeće ove godine.

 

60 milijuna

€ dosad je uložio Qatari Diar u projekt Plavi horizonti

Prekršena obećanja
"Unatoč neispunjenim obećanjima vlade, odnosno Ministarstva održivog razvoja i turizma da će novi Zakon o turizmu od kojeg u mnogočemu ovisi održivost cijelog projekta, biti usvojen do kraja prosinca 2016., kao i Ministarstva financija da će problem s parcelama koje su izvlaštene još 2014. godine biti riješeni sa zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, mi smo početkom prosinca 2016. predali službeni zahtjev za izdavanje prve građevinske dozvole, koja nam je izdana sa pet mjeseci kašnjenja, u travnju 2017.", rekao je izvor Vijesti.

 

25 milijuna

€ platili su Katarci za 270.000 kvadrata u uvali Pržno

Preme njegovim riječima, Katarci su u međuvremenu završili i svu obećanu projektnu dokumentaciju za novi hotel i infrastrukturu, te dobar dio vila u hotelskom kompleksu.  Dokumenti su trenutno na reviziji i po planu QD-a, trebalo ih je predati Ministarstvu održivog razvoja i turizma uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, do kraja kolovoza. Zbog spora s parcelom 460/1 to se najvjerovatnije neće dogoditi i Katarci će do kraja ovog mjeseca možda i potpuno napustiti svoj projekt u Crnoj Gori. U uvali Pržno predviđena je izgradnja mješovitog resorta, u čijem sklopu će se nalaziti hotel kategorije pet zvjezdica, kao i rezidencijalne vile, spa centar, restorani, barovi, teniski tereni, otvoreni bazeni i drugi sadržaji. Prema vladinom izvještaju Qatari Diar je u realizaciju projekta u Crnoj Gori dosad uložio 60 milijuna eura.

Čekaju reakciju države
"Novonastala situacija dovela je do odgode početka gradnje, a ozbiljno poljuljano povjerenje u pravni sustav i rad nadležnih organa i institucija, dovodi opet u pitanje cijelu investiciju vrijednu više od 300 milijuna eura", objasnio je sugovornik Vijesti. Katarska kompanija sada čeka reakciju nadležnih državnih organa i ispravljanje "pogreške" s praktičnim izvlaštenjem dijela njihove imovine i to bez ikakvog obavještenja vlasnika, ili isplate nadoknade za oduzetu imovinu. QD je podnio tužbu protiv države Crne Gore i HTP-a Primorje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close