Kakvo nas vrijeme očekuje ovu zimu? Objavljene prve dugoročne prognoze

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2023. u 08:13
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. Do promjene dolazi u siječnju.

Stranica Severe Weather Europe objavila je vremenska predviđanja za zimu 2023./2024. godine. Kako se ističe, vremenski obrasci bit će pod utjecajem klimatskog fenomena El Nina. Naime, El Nino dovodi do zatopljenja u istočnom tropskom Pacifiku.

Faza jačanja El Nina bit će na vrhuncu tijekom zimske sezone. Suprotna hladna faza, inače, naziva se La Nina. Slabljenje El Nina očekuje se tijekom proljetne sezone. El Nino mijenja vrijeme na globalnoj razini. Ima izravan utjecaj na Sjevernu Ameriku i druga bliža područja, no što se tiče Europe, postoje i drugi bliži utjecaji na vrijeme.

Podaci pokazuju da El Nino mijenja i potencijal snježnih oborina nad Sjevernom Amerikom, zbog kretanja sustava tlaka. Pod utjecajem El Nina, na sjeveru SAD-u oborine su rjeđe, dok ih se više viđa u središnjim i južnim dijelovima. Uz više vlage, šanse za snježne padaline rastu u južnoj polovici zemlje.

Prognoza snježnih padalina

Što se tiče Europe, Severe Weather ističe kako se očekuju slabe snježne oborine. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim područja Alpa i dijelova Skandinavije. U siječnju se očekuje promjena, odnosno veći potencijal na istoku, nego na zapadu.

Severe Weather napominje kako su ovo tek prva dugoročna prognoza snježnih oborina te kako “dugoročna prognoza vremena nije lak zadatak”. S obzirom na to, korišten je i drugi model prognoziranja prema kojemu se, također, u Europi ove zime očekuju slabe snježne oborine, prenosi Večernji list.

Ponovno se predviđa da će veći dio kontinenta imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim u nekim središnjim i sjevernim dijelovima. Do promjene ponovno dolazi u siječnju za kada se predviđa povećan potencijal snježnih padalina u većem dijelu kopnene Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close