Jeftino meso preplavilo Srbiju, farmeri traže manji uvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 22:00
Mali srpski stočari i male klaonice teško će moći opstati u sadašnjoj situaciji/Nikola Čutuk/PIXSELL

U Srbiji, tvrde stručnjaci, ne postoji pravo tržište već monopol drže klaonice koje se dogovaraju i diktiraju otkupnu cijenu mesa te nabavljaju jeftiniju robu iz uvoza.

Primarnu stočarsku proizvodnju u Srbiji uništava uvoznički lobi, prije svega supermarketi koji prodaju meso lošije kvalitete i ucjenjuju klaonice da besplatnom robom plate ulazak na njihove police, a robu im isplaćuju sa zakašnjenjem do 100 dana.

Najslabija karika u tom lancu je domaći farmer preko čijih leđa se sve lomi, pišu Večernje novosti, pozivajući se na agrarne stručnjake. 

Uvezeno milijun svinja
Oni ističu da u Srbiji ne postoji pravo tržište već monopol drže klaonice koje se dogovaraju i diktiraju otkupnu cijenu mesa te nabavljaju jeftiniju robu iz uvoza.  Mali stočari i male klaonice teško će moći opstati u sadašnjim tržišnim okolnostima. Sugovornici beogradskog lista smatraju da je Ministarstvo poljoprivrede dalo subvencije, ali da je nužno ograničiti golemi uvoz mesa da bi domaći farmeri mogli opstati.

 

400 milijuna

eura trebao je uložiti Tönnies u 20 srpskih farmi svinja

"U našu zemlju je prošle godine ušlo gotovo milijun svinja u obliku svježeg, smrznutog i otkoštenog mesa koje je najlošije kvalitete. Potrebno je ograničiti uvoz", kaže Miloš Beuković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i predsjednik Saveza udruženja ugajivača svinja Srbije.  Milovan Ivanković, farmer i bivši predsednik Asocijacije stočara Privredne komore Srbije, tvrdi da klaonice imaju monopol, diktiraju cijene". Upozorava da će srpski stočari nestati ako se ne primjene zaštitne mjere u trgovini mesom s EU i članicama Cefte.

Godišnje 3% manje stoke
Ministarstvo poljoprivrede odgovara da inspekcija jamči zdravstvenu i higijensku ispravnost uvezenog mesa. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u prosincu 2018. godine imala 2,78 milijuna svinja, što je najmanje od 1959. godine. Broj stoke smanjuje se prosječno od 2 do 3 posto godišnje. Također, ne zna se još sudbina glasno najavljivanog, ali odgađanog projekta s njemačkom kompanijom Tönnies, velikim europskim proizvođačem mesa, oko kojeg se posebno angažirao i predsjednik Aleksandar Vučić. 

Nijemci su trebali uložiti 400 milijuna eura i u Srbiji izgraditi 20 farmi za tov svinja. Prema izjavi Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, još se čeka završetak sudske procedure u vezi s dodjelom zemljišta za tu investiciju u Zrenjaninu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close