Jedna su od tri najpogođenije zemlje, ali građani se grčevito opiru nošenju maski

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2020. u 14:08
Fotot: Reuters

Na Otoku je nošenje maski zasad obavezno samo u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama, no državni tajnik za zdravstvo Matt Hancock u utorak je najavio kako će se revidirati upute za građane i preporučiti da se maske nose u trgovačkim centrima i trgovinama maloprodaje.

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo trenutačno jedna od od tri najpogođenije zemlje pandemijom koronavirusa, te u SAD i Brazil broji među najvišim stopama smrtnosti zbog COVID-19, tamošnji stanovnici grčevito se opiru nošenju zaštitnih maski, prenosi Dnevnik.hr

Istovremeno je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila sa postoje čvrsti dokazi da se koronavirus širi zrakom, a znanstvenici pokušavaju Britance potaknuti da se zaštite maskama.

Šef britanske Nacionalne akademije znanosti Veni Ramakrishnan još je u utorak ocijenio kako Ujedinjeno Kraljevstvo uvelike zaostaje u nošenju maski u usporedbi s velikim brojem zemalja, zaključivši pritom kako je nenošenje zaštitne maske neprihvatljivo ponašanje koje biti trebalo biti u rangu vožnje pod utjecajem alkohola.

„Sve je već broj dokaza koji potvrđuju da nošenjem maske štitite ljude iz okoline, a možete pomoći i sebi“, rekao je Ramakrishnan.

Čak je i britanski premijer Boris Johnson, sam zaražen koronavirusom zbog kojeg je bio i hospitaliziran na intenzivnoj njezi, s maskom na licu viđen tek proteklog tjedna.

Dakle, zašto se Britanci toliko odupiru nošenju maske? U Ujedinjenom Kraljevstvu broj umrlih od koronavirusa počeo je rasti u travnju, nakon čega je 28. travnja zamjenica savjetnika za znanost u Downing Streetu objavila kako je vladino savjetodavno tijelo SAGE zaključilo da su dokazi o maloj učinkovitosti maski zapravo vrlo slabi. Istovremeno, ta se zemlja borila s mogućom nestašicom zaštitne opreme strahujući da će omogućavanje dostupnosti maski za građanstvo uzrokovati nestašicu u zdravstvenom sustavu.

Na Otoku je nošenje maski zasad obavezno samo u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama, no državni tajnik za zdravstvo Matt Hancock u utorak je najavio kako će se revidirati upute za građane i preporučiti da se maske nose u trgovačkim centrima i trgovinama maloprodaje, piše CNN.

Komentirajte prvi

New Report

Close