Djeca majki koje tijekom trudnoće konzumiraju veću količinu jabuka imaju manje izgleda da se kod njih u dobi do pet godina razvije astma, izvijestili su britanski znanstvenici, a prenijeli britanski mediji. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Aberdeen sudjelovalo je 2000 trudnica. Znanstvenici su vodili evidenciju o njihovim prehrambenim navikama, a pet godina po rođenju djece provjerili su zdravstveno stanje djece. Ustvrdili su da su djeca majki koje su tijekom trudnoće jele četiri ili više jabuka tjedno imala pedeset posto manje izgleda da se kod njih razvije astma, za razliku od djece trudnica koje su konzumirale jednu jabuku tjedno ili nisu uopće konzumirale jabuke tijekom trudnoće. Rezultate istraživanja britanski su znanstvenici prezentirali na konferenciji Američke torakalne udruge. Istraživanje je pokazalo da jednostavna izmjena u prehrani trudnica može dovesti do zaštite njezina djeteta od potencijalnog razvoja astme, izjavila je dr. Victoria King, menadžerica u Odjelu za istraživanja britanske udruge “Asthma UK”. Jabuke su se i u ranijim istraživanjima pokazale najboljom vrstom voća kada je riječ o zdravom funkcioniranju pluća i kod odraslih, jer su voće iznimno bogato antioksidansima. Znanstvenici su potvrdili i vezu između konzumiranja ribe u trudnoći i manjih izgleda da se kod djeteta kasnije razvije alergijski ekcem, za što je zaslužna prisutnost omega-3 masnih kiselina kojima obiluje riba.
“Naše je istraživanje pokazalo da se trudnice moraju hraniti zdravo i izbalansirano”, rekao je dr. Graham Dvereux koji je vodio istraživanje. Naravno, on je istaknuo kako postoje mnogi drugi faktori koji utječu na zdrav razvoj ploda tijekom trudnoće i na kasnije zdravlje djeteta te smatra da nije bez razloga izmišljena izreka “An apple a day, keeps doctor away.” Jedna druga europska studija pokazuje da konzumacija svježeg mlijeka također smanjuje rizik od astme i alergija. “Sva djeca koja su pila nepasterizirano svježe mlijeko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živjeli na seoskim imanjima ili ne”, izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Sveučilišta u Baselu. Prednosti su bile veće ako je konzumacija svježeg mlijeka počela u prvoj godini života, dodao je. No, sirovo i nekuhano mlijeko se ne preporučuje, jer može sadržavati mikrobe kao što su salmonela ili escherichia coli, pa predstavlja oz-
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu