Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Jabuke u trudnoći protiv dječje astme

Autor: Poslovni.hr
23. svibanj 2007. u 06:30
Podijeli članak —

Osim jabuka, u prevenciji astme pomaže konzumiranje nepasteriziranoga mlijeka, pokazuje istraživanje

Djeca majki koje tijekom trudnoće konzumiraju veću količinu jabuka imaju manje izgleda da se kod njih u dobi do pet godina razvije astma, izvijestili su britanski znanstvenici, a prenijeli britanski mediji. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Aberdeen sudjelovalo je 2000 trudnica. Znanstvenici su vodili evidenciju o njihovim prehrambenim navikama, a pet godina po rođenju djece provjerili su zdravstveno stanje djece. Ustvrdili su da su djeca majki koje su tijekom trudnoće jele četiri ili više jabuka tjedno imala pedeset posto manje izgleda da se kod njih razvije astma, za razliku od djece trudnica koje su konzumirale jednu jabuku tjedno ili nisu uopće konzumirale jabuke tijekom trudnoće. Rezultate istraživanja britanski su znanstvenici prezentirali na konferenciji Američke torakalne udruge. Istraživanje je pokazalo da jednostavna izmjena u prehrani trudnica može dovesti do zaštite njezina djeteta od potencijalnog razvoja astme, izjavila je dr. Victoria King, menadžerica u Odjelu za istraživanja britanske udruge “Asthma UK”. Jabuke su se i u ranijim istraživanjima pokazale najboljom vrstom voća kada je riječ o zdravom funkcioniranju pluća i kod odraslih, jer su voće iznimno bogato antioksidansima. Znanstvenici su potvrdili i vezu između konzumiranja ribe u trudnoći i manjih izgleda da se kod djeteta kasnije razvije alergijski ekcem, za što je zaslužna prisutnost omega-3 masnih kiselina kojima obiluje riba.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Naše je istraživanje pokazalo da se trudnice moraju hraniti zdravo i izbalansirano”, rekao je dr. Graham Dvereux koji je vodio istraživanje. Naravno, on je istaknuo kako postoje mnogi drugi faktori koji utječu na zdrav razvoj ploda tijekom trudnoće i na kasnije zdravlje djeteta te smatra da nije bez razloga izmišljena izreka “An apple a day, keeps doctor away.” Jedna druga europska studija pokazuje da konzumacija svježeg mlijeka također smanjuje rizik od astme i alergija. “Sva djeca koja su pila nepasterizirano svježe mlijeko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živjeli na seoskim imanjima ili ne”, izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Sveučilišta u Baselu. Prednosti su bile veće ako je konzumacija svježeg mlijeka počela u prvoj godini života, dodao je. No, sirovo i nekuhano mlijeko se ne preporučuje, jer može sadržavati mikrobe kao što su salmonela ili escherichia coli, pa predstavlja oz-

Djeca majki koje tijekom trudnoće konzumiraju veću količinu jabuka imaju manje izgleda da se kod njih u dobi do pet godina razvije astma, izvijestili su britanski znanstvenici, a prenijeli britanski mediji. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Aberdeen sudjelovalo je 2000 trudnica. Znanstvenici su vodili evidenciju o njihovim prehrambenim navikama, a pet godina po rođenju djece provjerili su zdravstveno stanje djece. Ustvrdili su da su djeca majki koje su tijekom trudnoće jele četiri ili više jabuka tjedno imala pedeset posto manje izgleda da se kod njih razvije astma, za razliku od djece trudnica koje su konzumirale jednu jabuku tjedno ili nisu uopće konzumirale jabuke tijekom trudnoće. Rezultate istraživanja britanski su znanstvenici prezentirali na konferenciji Američke torakalne udruge. Istraživanje je pokazalo da jednostavna izmjena u prehrani trudnica može dovesti do zaštite njezina djeteta od potencijalnog razvoja astme, izjavila je dr. Victoria King, menadžerica u Odjelu za istraživanja britanske udruge “Asthma UK”. Jabuke su se i u ranijim istraživanjima pokazale najboljom vrstom voća kada je riječ o zdravom funkcioniranju pluća i kod odraslih, jer su voće iznimno bogato antioksidansima. Znanstvenici su potvrdili i vezu između konzumiranja ribe u trudnoći i manjih izgleda da se kod djeteta kasnije razvije alergijski ekcem, za što je zaslužna prisutnost omega-3 masnih kiselina kojima obiluje riba.

“Naše je istraživanje pokazalo da se trudnice moraju hraniti zdravo i izbalansirano”, rekao je dr. Graham Dvereux koji je vodio istraživanje. Naravno, on je istaknuo kako postoje mnogi drugi faktori koji utječu na zdrav razvoj ploda tijekom trudnoće i na kasnije zdravlje djeteta te smatra da nije bez razloga izmišljena izreka “An apple a day, keeps doctor away.” Jedna druga europska studija pokazuje da konzumacija svježeg mlijeka također smanjuje rizik od astme i alergija. “Sva djeca koja su pila nepasterizirano svježe mlijeko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živjeli na seoskim imanjima ili ne”, izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Sveučilišta u Baselu. Prednosti su bile veće ako je konzumacija svježeg mlijeka počela u prvoj godini života, dodao je. No, sirovo i nekuhano mlijeko se ne preporučuje, jer može sadržavati mikrobe kao što su salmonela ili escherichia coli, pa predstavlja oz-

biljan zdravstveni rizik, upozorava Waser. Zaključci studije, objavljeni u časopisu Clinical and Experimental Allergy, utemeljeni su na istraživanju 14.893 djece u dobi između pet i 13 godina koja su živjela na farmama, u selima ili prigradskim naseljima diljem Europe. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo koji sastojci mlijeka pružaju zaštitu protiv astme i alergija, kao i da bi se utvrdili načini kako mliječne proizvode učiniti sigurnijima, uz istovremeno zadržavanje svih njihovih pozitivnih učinaka, zaključio je Waser.
(H)

Autor: Poslovni.hr
23. svibanj 2007. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close