Izgradnja Pelješkog mosta dijelu BiH i dalje je sporna

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2019. u 22:00
Pelješki most nije svima po volji/Ivo čagalj/PIXSELL

Pojedinci iz HDZ BiH nisu htjeli zaštititi pravo BiH na slobodni izlaz na more, optužuje ministar Osmanović.

Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, rekao je da je o rješavanju granice prema Srbiji bilo pismenih obraćanja, ali nije odgovora, a u slučaju Hrvatske "ima opstrukcija".

Osmanović je to izjavio za sarajevsku N1 televiziju, istakavši da je sa Srbijom nesporno 90 posto granice.  Komisija za granice BiH upućivala je poziv službenoj komisiji za granice Srbije. Također, upućeno je pismo pravobraniteljstvu, koje se trebalo obratiti međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, rekao je. Međutim, kako kaže, pojedini članovi pravobraniteljstva su to osporili i ne žele zaštititi pravo BiH.

"Pojedinci ispred HDZ-a nisu htjeli zaštititi prava BiH o slobodnom izlazu na more, i to pojedinci koji rade u institucijama BiH. Kad je u pitanju granica sa Srbijom vidimo da se SNSD očigledno zalaže više za prava Srbije nego za prava BiH u pogledu hidroelektrane Bajina Bašta-Zvornik", rekao je Osmanović. Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je to pitanje nebitno.

"Što se tog prostora tiče, koji je problematičan, i s jedne i s druge strane su isključivo Srbi. Republika Srpska i Srbija, u tom pogledu, mi to pitanje iz RS promatramo kao nešto nevažno i nebitno", rekao je Milorad Dodik. Zasad je Crna Gora jedina država u regiji koja ima jasno definirane granice, a demarkacija granica jedan je od uvjeta za ulazak EU. Inače, nizom manifestacija u ponedjeljak je diljem BiH obilježena obljetnica neuspješnog navodnog državnog udara u Turskoj, a u Mostaru je Stari most obasjan s turskom zastavom.

S bočne strane Staroga mosta projektorom je obasjana crvena turska državna zastava s polumjesecom, što je iznenadilo brojne prolaznike. Na zastavi je uz polumjesec i zvijezdu ispisan i broj 15 u spomen na 15. srpnja 2016. godine kada je navodno, kako tvrdi režim u Turskoj, teroristička organizacija FETO pokušala državni udar. U organizaciji Yunus Emre instituta i veleposlanstva Turske u BiH, u Mostaru je večeras organiziran prigodan program povodom treće godišnjice od neuspjelog pokušaja državnog udara.

Na Starome mostu nalazili su se brojni aktivisti koji su nosili turske zastave.  U Sarajevu je istodobno održana Trka za demokraciju u čast obilježavanja treće godišnjice pokušaja puča u Turskoj. Institut Yunus Emre, kojega je osobno osnovao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, organizirao je u ponedjeljak niz događaja posvećenih događajima iz 2016.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bolje bit sluga nego svoj ?

New Report

Close