Italija poručuje Americi kako je ne treba brinuti pristupanje Putu svile

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Rim i Peking sklopili ekonomske sporazume vrijedne 20 milijardi eura, tvrdi vlada.

Nemate razloga za brigu – poručio je Washingtonu potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio u razgovoru za američke medije nakon što je Italija tijekom vikenda sklopila cijeli niz gospodarskih i trgovinskih sporazuma s Kinom.

Među njima je najkontroverzniji “Jedan pojas, jedan put” poznatiji i kao Novi put svile.

Prva iz G7

Italija je u subotu, u pokušaju oživljavanja posrnulog talijanskog gospodarstva, podržala taj kineski infrastrukturni projekt, kao prva zemlja iz skupine sedam industrijaliziranih sila koja je to učinila, ignorirajući pri tom zabrinutost zapadnih saveznika. Svečano potpisivanje bilo je vrhunac trodnevna posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Italiji, koja je pojačala veze dviju zemalja u doba kad je SAD u trgovinskom ratu s Kinom. Svrha je inicijative Pojas i put (BRI) jačati kineske ekonomske i političke dosege. Kritičari međutim kažu da je to trojanski konj koji će omogućiti Kini da preuzme kontrolu u osjetljivim tehnologijama i ključnoj infrastrukturi.

U razgovoru za CNBC Luigi Di Maio je kazao kako je Rim poduzeo sve mjere predostrožnosti te da će tijekom ovotjednog posjeta SAD-u istaknuti kako je Amerika njihov saveznik te da talijanska vlada razumije njihovu zabrinutost. “Međutim, sadržaj memoranduma o razumijevanju ne sadrži ništa što bi ih trebalo zabrinjavati, ništa povezano s 5G ili sa strateškim telekomunikacijama”, istaknuo je Di Maio.

Povod za ovakav istup je činjenica da je talijanska populistička vlada, u želji da potakne izvoz i ulaganja dok gospodarstvo trpi treću recesiju u desetljeću, pružila Xiju dobrodošlicu koja je inače rezervirana za najbliže saveznike.

Problem zastarjele infrastrukture naglasila je katastrofa vijadukta u Genovi prošlog kolovoza. Ne treba zanemariti ni jednu od najviših razina javnog duga u eurozoni kao i plan javne potrošnje koji je izazvao iskrenje sa Bruxellesom zbog prekoračenja fiskalnih pravila. Rim ekonomski oslonac vidi u Pekingu, pa su kineske i talijanske tvrtke potpisale 10 dodatnih ugovora, uključujući i u sektorima energetike, željeza i plinovoda.

Vladin izvor rekao je da su ugovori vrijedni do 20 milijardi eura, dok talijanski mediji pišu da je riječ o ugovorima vrijednim pet milijardi eura.

Bez kupnji obveznica

Potpredsjednik vlade odbacio je špekulacije kako Italija želi da Kina pojača kupnje talijanskih obveznica tvrdeći kako je fokus sklopljenih ugovora na benefitima za kompanije. “Svi sporazumi koje smo sklopili temeljeni su na mogućnosti da roba proizvedena u Italiji odlazi u Kinu, da naše kompanije izvoze u Kinu nakon mnogo godina kada je u Italiju dolazila roba proizvedena u Kini”, istaknuo je Di Maio.

“Okrećemo trend i uravnotežujemo naše trgovinske tokove”, dodao je Di Maio. Nakon Italije Xi Jinping nastavio je šestodnevnu europsku miniturneju posjetom Monaku u nedjelju, a u ponedjeljak je posjetio Francusku. S predsjednikom Emmanuelom Macronom Xi će razgovarati o “kinesko-francuskim odnosima, europsko-kineskim odnosima te o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close