Investitori se pitaju tko će i kako voditi posao u Twitteru

Autor: Tomislav Pili , 27. travanj 2022. u 13:36
Foto: Reuters

Potez Elona Muska ostavio je neka pitanja neodgovorenima

VIjest da najbogatiji čovjek Elon Musk kupuje društvenu mrežu Twitter obišla je svijet, no malo je toga poznato kako će izgledati budućnost te kompanije. Prema postignutom dogovoru, Musk će platiti 54,20 dolara po dionici Twittera. Time je dovršena nekoliko tjedana duga saga o Muskovom ulasku u dioničarsku strukturu te pompozno najavljenoj ponudi za kupnju cijele kompanije i njezino povlečanje s burze kako bi postala “platforma slobodnog govora”.

Zeleno svjetlo

Objavom vijesti da je Musk za 44 milijarde dolara kupio Twitter, cijena dionice te društvene mreže skočila je više od 5,5 posto, a porasle su i cijene dionica drugih tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Microsoft i Facebook. “Moglo bi se reći da su ulagači priželjkivali oporavak tehnološkog sektora, nakon oštrog pada proteklih tjedana, no do vijesti o preuzimanju Twittera to nije išlo. Ta vijest bila je kao zeleno svjetlo za kupnju”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading. Međutim, mnoštvo pitanje koje se tiču Twitterove budućnosti i dalje je neodgovoreno, ističu analitičari za Bloomberg. Možda i najvažnije pitanje koje zanima korisnike, zaposlenike, dioničare i političare jest tko će biti na čelu kompanije.

Trenutni izvršni direktor Parag Agrawal vodi kompaniju tek pet mjeseci od odlaska suosnivača Twittera Jacka Dorseyja. Agrawal je bio prisiljen na brzinu se dogovoriti s agresivnim Muskom koji je nakon kupnje 9 posto dionica nakratko pristao pridružiti se upravnom odboru. No, vrlo brzo se predomislio, odbio tu ponudu te najavio kako će kupiti cijelu kompaniju. Agrawal je svojim izjavama dao naslutiti kako smatra da će ova priča rezultirati promjenom vlasnika kompanije, a sada kad se to i dogodilo, teško je zamisliti da Musk i Agrawal mogu surađivati. “Twitter ima svrhu i relevantnost koja utječe na cijeli svijet. Vrlo smo ponosni na naš tim i inspirirani radom koji nikada nije bio važniji”, izjavio je Agrawal u priopćenju povodom prodaje kompanije Musku.

54,20 dolara

po dionici kompanije obvezao se platiti Elon Musk

Drugo je važno pitanje koliko će Musk utjecati na poslovanje kompanije. U priopćenju se navodi kako je Twitter kupljen od “entiteta u potpunom vlasništvu Elona Muska”, no to ne otkriva koliko će milijarder južnoafričkih korijena biti aktivan u vođenju kompanije. U javnosti je najpoznatiji po vođenju proizvođača električnih vozila Tesla, a i čelnik je kompanije za svemirske letove SpaceX. Njegovi poduzetnički pothvati uključuju još i startupe Neuralink te Boring Company. Sada se postavlja pitanje hoće li Musk posegnuti za modelom Jeffa Bezosa koji je nakon kupnje dnevnog lista The Washington Post prepustio neovisnom menadžmentu upravljanje kompanijom. Ili će se ipak aktivno uključiti u upravljanje?

Korisnici određuju?

Još jedna stvar koja zanima investitore jest kako će Twitter izgledati u Muskovom vlasništvu. Tu je posebno zanimljivo za vidjeti hoće li unijeti promjene na temelju onoga što bi željeli korisnici. Elon Musk je u tom pogledu već dao naslutiti kako će slijediti taj model, izjavivši u priopćenju kako se raduje što će u suradnji s kompanijom i zajednicom korisnika moći otključati vrijednost kompanije. Nadalje, Musk u svojim izjavama stalno ističe kako Twitter mora postati mjesto slobodnog govora, no nije potpuno jasno što to znači s obzirom na najave da će olabaviti pravila moderiranja sadržaja.

Po tom pitanju valja istaknuti kako je vijest o Muskovom preuzimanju Twittera dočekana s oduševljenjem među članovima Republikanske stranke koji se nadaju većem povratku sadržaja konzervativne političke opcije. Republikanci se već godinama žale na cenzuru koju provode velike tehnološke platforme, posebno ukazujući na isključenje računa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru i Facebooku nakon napada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja prošle godine.

Angelo Carusone, predsjednik neprofitne organizacije Media Matters, kaže za Financial Times kako njegova najveća bojazan nije da će se Trump vratiti na Twiiter, već da će društvene mreže opet postati mjesta širenje dezinformacija. “Vidjeli smo gdje nas je to dovelo ranije – to čini ponavljanje 6. siječnja vjerojatnijim”, zaključuje Carusone.

Komentirajte prvi

New Report

Close