Srušena očekivanja ekonomista: Inflacija u eurozoni ne posustaje, u siječnju na rekordnih 5,1 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2022. u 07:32
Stopa temeljne inflacije dosegla je 2,3 posto dok su ekonomisti očekivali da se spustila ispod dva posto/REUTERS

Ekonomisti su prognozirali usporavanje na 4,4%. Cijene energenata skočile su u siječnju do sada nezabilježenih 28,6 posto u odnosu na godinu ranije dok je rast cijena hrane ubrzao na 5,2 posto. Cijene usluga nastavile su rasti na 2,4 posto dok je rast cijena dobara usporio na 2,3 posto.

Potrošačke cijene u državama koje koriste euro porasle su u siječnju 5,1 posto na godišnjoj razini, objavio je jučer Eurostat.

To je rekordno visoka stopa inflacije u eurozoni čime je dodatno pojačan pritisak na Europsku središnju banku (ECB) da na inflatorne pritiske odgovori zaoštravanjem monetarne politike. Podsjetimo, u prosincu je stopa inflacije iznosila također rekordnih 5 posto.

Na rast inflacije početkom ove godine najviše je utjecao oštar porast cijena energenata i hrane koje nije uspjelo ublažiti ni nešto sporije povećanje cijena proizvodnih dobara.

Objavljeni podatak o siječanjskoj inflaciji tako je srušio očekivanja ekonomista da je početkom 2022. inflacija oslabila. U anketi Reutersa analiitčari su u prosjeku očekivali stopu od 4,4 posto.

U usporedbi sa prethodnim mjesecom, inflacija je porasla 0,3 posto, potcrtavajući činjenicu da inflatorni pritisci i dalje bujaju u 19 država koje koriste zajedničku europsku valutu.

Cijene energenata skočile su u siječnju do sada nezabilježenih 28,6 posto u odnosu na godinu ranije dok je rast cijena hrane ubrzao na 5,2 posto. Cijene usluga nastavile su rasti na 2,4 posto dok je rast cijena dobara usporio na 2,3 posto.

Temeljna inflacija, iz koje su izdvojene volatilne cijene energenata i hrane, dosegla je 2,3 posto. Ta je stopa oslabila s obzirom da je u prosincu iznosila 2,6 posto, no ekonomisti su očekivali da je pala ispod 2 posto.

Objavljeni podaci zasigurno će kao tema rasprave dominirati današnjom sjednicom guvernera ECB-a, iako analitičari očekuju da središnja banka neće odstupiti od ranije najavljenog postupnog smanjenja monetarnih poticaja.

Podsjetimo, ECB je najavio da će tijekom ove godine smanjiti iznos kupnje državnih obveznica te da neće povećavati ključnu kamatnu stopu.

Inače, stopa inflacije iznad 2 posto već je neko vrijeme uzrok podijeljenih mišljenja među vodećim ljudima ECB-a.

Naime, čelni ljudi njemačke, belgijske i austrijske središnje banke izjavili su prošlog mjeseca kako je program otkupa obveznica predug te bi ga trebalo ranije potpuno ugasiti.

Nakon objave vijesti o siječanjskoj stopi inflacije, euro je ojačao 0,3 posto u odnosu na dolar dok je prinos na talijanske 10-godišnje obveznice dosegnuo najvišu razinu u 18 mjeseci od 1,41 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close