Imaju problema s funkcioniranjem: Sve više djece bori se s dugim covidom

Autor: Poslovni.hr , 09. kolovoz 2021. u 14:36
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Liječnici kažu da čak i mladi s blagim i asimptomatskim zarazama mogu iskusiti dugi covid.

15-godišnji Will Grogan blijedo je gledao u svoje bilješke sa sata biologije. Radilo se o gradivu o kojem je znao sve dan prije, ali ovaj put su izgledali nepoznato.

“Ne znam o čemu pričamo”, rekao je. Njegov profesor i razredni kolege podsjećali su ga koliko je detaljno odgovarao na pitanja o toj temi na prošlom satu. “Nisam to nikad vidio”, inzistirao je i postao toliko nervozan da ga je profesor poslao da posjeti školsku medicinsku sestru.

Ta epizoda, koja se zbila ranije ove godine, samo je jedna od kognitivnih zbrka koja je pogodila 15-godišnjeg Willa nakon što je prebolio koronavirus u listopadu. Osim zaboravljanja, Willa muči i umor i kronična bol u nogama, piše u svojoj reportaži The New York Times.

Dok se mladi diljem SAD-a pripremaju za povratak u školu, mnogi od njih bore se kako bi se oporavili od neuroloških, fizičkih i pisihčkih postcovid simptoma. Često nazvani “dugi covid”, simptomi i njihova duljina variraju, kao i ozbiljnost.

Od 11-15 posto mladih u SAD-u boluju od dugog covida

Studije procjenjuju da dugi covid može pogoditi između 10 do 30 posto odraslih zaraženih koronavirusom. Procjene za djecu se pak razlikuju od studije do studije. Na kongresu u travnju, doktorica Francis Collins, ravnateljica Nacionalnog instituta za zdravlje istaknula je studiju koja pokazuje da između 11 i 15 posto zaraženih mladih mogu završiti s dugotrajnim posljedicama covida, koji mogu biti štetni za dijete u smislu funkcioniranja u školi.

Izazovi za mlade rastu jer broj slučajeva zaraze covidom-19 kod mladih raste, potaknut visokozaraznom delta varijantom koronavirusa i činjenicom da je u SAD-u svega polovica populacije od 12 do 17 godina u potpunosti cijepljena, a djeca ispod 12 godina i dalje se ne mogu cijepiti.

Liječnici kažu da čak i mladi s blagim i asimptomatskim zarazama mogu iskusiti dugi covid. Zbunjujuće, katkad i iscrpljujuće probleme koji ometaju njihovo školovanje, spavanje, izvannastavne aktivnosti i druge aspekte njihovog života.

“Potencijalni utjecaj je ogroman”, kaže doktorica Avindra Nath, predstojnica Zavoda za infekcije živčanog sustava u Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždane udare. “U njihovim ranim godinama, dok se formiraju, jednom kada počnete zaostajati, jako je teško jer djeca gube samopouzdanje”, objašnjava.

Nešto manje od 4,2 milijuna mladih u SAD-u imalo je covid-19, pokazuju podaci Američke akademije pedijatara. Relativno mali postotak njih je hospitaliziran zbog iniciijalne zaraze ili su razvili stanje koje se zove multisistemski inflamatorni sidrom kod djece koji se može pojaviti nekoliko tjedana kasnije. Doktori smatraju da će ih više iskusiti dugi covid.

Većina pacijenata nije bila hospitalizirana i oporavljali su se od zaraze kod kuće

U dječjoj bolnici u Bostonu, gdje se bave slučajevima dugog covida kod pacijenata diljem zemlje, pojavljuju se slučajevi umora, glavobolja, omaglice, poteškoća s pamćenjem i koncentracijom, smetnji pri spavanju i gubitka okusa i mirisa, objašnjava dotkroica Molly Wilson-Murphy, specijalistica za neuroinfektivne bolesti.

Kaže kako su većina pacijenata djeca koja su imala covid i nisu hospitalizirana, već su se oporavljala kod kuće i onda su se pojavili simptomi koji se nikada nisu povukli ili se pak činilo da su se potpuno oporavili, ali se za nekoliko tjedana ili mjesec opet razvili simptomi.

“Još uvijek ne možemo predvidjeti koga će postcovid sindrom zahvatiti, koliko jako će ih zahvatiti i koliko brzo će se oporaviti. Nemamo nikakav magičan lijek za to”, kaže Wilson-Murphy.

Puno toga oko dugog covida ostaje misteriozno. Neki simptomi sliče onima koji se pojavljuju nakon potresa mozga ili drugih ozljeda mozga, a neki pak podsjećaju na simptome sindroma kroničnog umora, piše The New York Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close