I Malezija optužila proruske pobunjenike za uništavanje dokaza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. srpanj 2014. u 16:06
Reuters

“Nesprečavanje takvih uplitanja predstavlja izdaju poginulih”, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Proruski pobunjenici su izmijenili dokaze na mjestu pada zrakoplova na letu MH17, što može potpuno poremetiti istragu, ustvrdila je u subotu, nakon ukrajinske, i malezijska vlada, ocijenivši da su uništeni ključni dokazi u području pada zrakoplova i istaknuvši da to smatra "izdajom" žrtava poginulih u katastrofi.

"Cijelo mjesto nesreće je kompromitirano i postoje znakovi da ključni dokazi nisu sačuvani na mjestu događaja. Takvo ponašanje na mjestu pada zrakoplova može iskriviti samu istragu", rekao je malezijski ministar prijevoza Liow Tiong Lai, koji će stići u Ukrajinu u subotu.

"Nesprečavanje takvih uplitanja predstavlja izdaju poginulih", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

"Moramo imati potpuno slobodan pristup cijelom mjestu nesreće i mora nam biti zajamčeno da nisu izmijenjeni dokazi na mjestu nesreće", dodao je ministar. "Najvažnije je odrediti tko je srušio malezijski zrakoplov. Zahtijevamo pravdu", istaknuo je".

Gotovo istodobno ukrajinska vlada je optužila pobunjenike, koje se sumnjiči za rušenje malezijskoga Boeing, da "pokušavaju, uz podršku Rusije, uništiti dokaze tog međunarodnog zločina".

Separatistički vođa Aleksander Borodaj je rekao u subotu da pobunjenici u istočnoj Ukrajini nisu dirali mjesto pada zrakoplova, ali da su zabrinuti za humanitarnu situaciju jer se tijela poginulih na vrućini raspadaju.

"Tijela nedužnih ljudi leže na vrućini. Ako se odgađanje nastavi, uzimamo si pravo da odnesemo trupla. Pozivamo Rusku fedraciju da nam pomogne i pošalje svoje stručnjake", rekao je Borodaj, samozvani premijer samoproglašene "Narodne Republike Donjeck".

On je rekao na konferenciji za novinare da ne zna zašto stručnjaci još nisu stigli i zaključio da Ukrajinci i ukrajinska vlada nisu zainteresirani za objektivnu istragu.

Predstavnik proruskih pobunjenika također je kazao promatračima OESS-a, kojima dosad nije omogućen pristup mjestu havarije malezijskog zrakoplova, da će biti izviješteni o rezultatima istrage koju će provesti pobunjenici.

Komentirajte prvi

New Report

Close