FOTO: Ovaj kontinent ostaje bez pitke vode, krenule i krađe

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2019. u 11:15
Foto: Getty Images

Dosad neviđeni nedostatak vode u istočnoj Australiji zbog klimatskih promjena prijeti dosadašnjem načinu života.

Od sunčanog Queenslanda pa sve do Sydneya, više desetaka malih gradova suočavaju se s vlastitim „Day Zero-om“ u roku od nekoliko mjeseci, piše AFP.

Postaje sve toplije, postaje sve sušnije, a dodatno je problematično što se voda mora trošiti na stotine požara koji haraju australskim selima i farmama.

U malom hortikulturnom središtu Stanthorpe u Queenslandu, dugotrajna suša vidi se na lokalnoj brani gdje je razina vode nekoliko metara ispod normalne razine.

Iako leži u koritu najvećeg australskog riječnog sustava – kao i svi gradovi koji ostaju bez vode – Stanthorpe će do Božića biti suh.

Vlasti neće imati drugog izbora osim dopremanja vode u kamionima s mjesečnim troškovima od milijun australskih dolara (690.000 USD) – što će biti privremena mjera koja može biti održiva samo 12 mjeseci.

U voćnjaku Angus Ferrier, stabla citrusa koja su nekoć cvjetala u urednim redovima sada leže na gomili.

Opskrba vodom na njegovoj farmi će prestati u roku od nekoliko tjedana. Već je iskopao na tisuće stabala, a još će žrtvovati isti broj do kraja godine.

"Imali su osam godina", rekao je, izvlačeći osušeni cvijet "tako da je osam godina vašeg života nestalo u jednom danu."

Radikalne mjere

Lokalna udruga uzgajivača vjeruje da će suša koštati gospodarstvo regije 100 milijuna australskih dolara samo ove sezone – što je ogroman iznos za malu zajednicu poput Stanthorpea.

Zemljoradnici poduzimaju radikalne mjere samo kako bi preživjeli, trošeći prava bogatstva da dopreme vodu kamionima za svoje usjeve ili unajmljuju zemlju u drugim dijelovima zemlje koja su za sada manje pogođena sušom.

"Znam za neke uzgajivače koji su doslovno osušeni do kostiju i odlučili su ove godine ništa ne saditi i praktično kratkoročno zatvoriti svoje poslovanje", rekao je Ferrier.

Njihove borba sa sušom imala je posljedicu na cijeli grad, gdje su trgovine na ivici zatvaranja, a očaj je doveo do više slučajeva krađe vode u cijeloj regiji.

Na jugu je cijela država Novi Južni Wales proglasila sušu prošlog prosinca. Neki rezervoari ostali su puni samo jedan posto kapaciteta, a manji gradovi poput Guyre već su presušili.

Voda se prevozi kamionima, a makar se krajem rujna otvara cjevovod vrijedan 13 milijuna australskih dolara, on neće biti dostatan za pokrivanje stopa trenutne potrošnje vode.

"Razmišljamo o alternativnim izvorima vode, ne samo onom koji dolazi s neba putem kiše", rekla je izvršna direktorica Regionalnog vijeća Armidale Susan Law.

'Zemlja spaljena suncem'

"Hidrogeolog je identificirao devet lokaliteta širom regije Guyra gdje ćemo bušiti kako bismo vidjeli postoji li podzemna voda koja će nadopuniti našu opskrbu."

Australiju – nazvanu "zemlja spaljena suncem" – već duže vrijeme pogađaju suša i poplave.

Ali znanstvenici kažu kako su vremenske krajnosti pogoršane klimatskim promjenama, što Australci – čak i neki iz konzervativnih krugova – sve više priznaju.

Vlada, željna potpore ogromnog sektora vađenja i izvoza ugljena u zemlji, odbacila je pozive da borbu protiv klimatskih promjena postavi prioritetom iz razloga što bi to narušilo ekonomski rast.

Lokalne vlasti pokušavaju odgovoriti na trenutnu krizu mjerama poput cjevovoda i bušenja, ali raste pritisak za odgovornu nacionalnu politiku.

To bi moglo uključivati ​​izgradnju brana i stroža ograničenja korištenja riječne vode za navodnjavanje.

"Osjećate da su svi na rubu jer morate paziti sve što radite – morate paziti na svaku malu kapljicu koju koristite", rekao je stanovnik Stanthorpea Tom Hehlen.

"To može biti vrlo stresno."

Mnogi poljoprivrednici trpe probleme mentalnog zdravlja dok se suočavaju s bankrotom budući da od poljoprivrede često ovisi život cijele njihove obitelji.

Komentirajte prvi

New Report

Close