Finska vlada zbog jednog razloga podnijela ostavku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. ožujak 2019. u 12:59
Foto: Getty Images

Kolaps vlade dolazi samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora.

Finska vlada podnijela je ostavku u petak nakon što nije uspjela provesti reformu zdravstvenog sustava.

Finski predsjednik je odobrio ostavku premijera Juhe Sipile te je zatražio da vlada i dalje djeluje kao privremena dok se ne odabere novi kabinet.

Sada privremeni premijer Sipila kaže da je "vrlo razočaran" da je njegov kabinet morao podnijeti ostavku zbog dugo planirane reforme zdravstva. "Moja će vlada nastaviti kao privremena", rekao je Sipila dodajući da će Finska moći imati novu vladu prije lipnja i srpnja. Finska preuzima predsjedavanje Europskom unijom 1. srpnja.

Kolaps vlade dolazi samo mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Reforma je bila ključna za tročlanu koaliciju koja je htjela izbalansirati javne financije.

Financijske obaveze u sukobu su s visokim troškovima zdravstva sve starijeg finskog stanovništva. No rezanje tih troškova jer velika politička prepreka u toj nordijskoj zemlji koja je kroz povijest uvijek imala opsežne, ali i skupocjene, zdravstvene sustave.

Sipila je podnio ostavku "zbog nemogućnosti provedbe reforme do kraja mandata vlade", rekao je čelnik stranke Centar koje je i Sipila član, Antti Kaikkonen na Twitteru. Nekoliko prethodnih vlada je pokušalo progurati reforme u različitim oblicima tijekom prošlih 12 godina.

"Izbori su na redu 14. travnja, ostavka vlade nije veliki problem u ovome trenutku. No, ipak stvara neke ružne naslovnice", napisao je analitičar financijske grupacije Nordea na Twitteru.

Prema vladi, reforma je trebala obuzdati godišnji rast finskih javnih i zdravstvenih troškova za 0,9 posto u odnosu na trenutne pokazatelje koji predviđaju rast od 2,9 posto u razdoblju od 2019. do 2029. godine.

Sipila je prethodno rekao kako će srušiti svoju koaliciju desnog centra ako ne uspiju provesti reforme zdravstva i lokalne samouprave.

Komentari (1)
Pogledajte sve

tako i treba kada su nesposobni, kod nas još nikada ni jedan ministar (osim A.S.R.) nije samostalno dao ostavku, a kamoli cijela Vlada, to je zato što mi uvijek na izborima izaberemo najsposobnije i najbolje

New Report

Close