Facebooku u Rusiji prijeti kazna u visini 10% godišnjeg prihoda

Autor: Ana Blašković , 30. rujan 2021. u 22:00
Foto: Reuters

Facebook godišnje uprihodi 164 milijuna dolara u Rusiji koja je dosad pokrenula 17 postupaka protiv te društvene mreže.

Ruske vlasti upozorile su u četvrtak Facebook da mi mogao biti kažnjen iznosom do 10 posto godišnjeg prihoda koji ostvaruje u toj zemlji ne obriše li sadržaj koji Moskva smatra nelegalnim, piše dnevnik Vedomosti.

Upozorenje najvećoj svjetskoj društvenoj mreži predstavlja zaoštravanje stava regulatora u okršaju s američkim ‘Big Tech’ kompanijama. Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor rekao je Reutersu da planira poslati zastupnicima Facebooka u Rusiji službenu obavijest o tome da opetovano ta društvena mreža nije brisala zabranjene informacije.

To bi, upozorava Roskomnadzor, moglo rezultirati kaznama između pet i deset posto prihoda kompanije u Rusiji.

Kontrola nad ruskim internetom

Ruske vlasti Facebooku zamjeraju nebrisanje sadržaja koji uključuju dječju pornografiju, zloupotrebu droga i ekstremistički sadržaj, objavile su u drugom izvješću Vedomosti. Američka kompanija u četvrtak nije imala komentara na moguće novčane sankcije u Rusiji.

Prema pisanju Reutersa, Moskva je povećala pritisak na inozemne tehnološke kompanije u posljednjoj godini u sklopu dugoročnih nastojanja da nametne veću kontrolu nad svojim dijelom interneta. Među tim naporima su i zahtjevi da kompanije pohranjuju osobne podatke ruskih državljana na teritoriju Rusije.

Na nišanu se nedavno našao i YouTube, u vlasništvu Googlea, kojem je Moskva u srijedu zaprijetila blokadom nakon što je ta kompanija ukinula kanale državnog RT-a na njemačkom jeziku.

Ranije ove godine, tamošnji regulator za telekomunikacije obratio se Facebooku i ostalim kompanijama koje stoje iza društvenih mreža zahtijevajući da izbrišu objave u kojima se maloljetnike poziva da sudjeluju u protuvladinim protestima nakon uhićenja Putinova kritičara Alekseja Navalnija.

Dosad je Roskomnadzor pokrenuo 17 upravnih postupaka protiv Facebooka zbog neuklanjanja sadržaja, a ukupne kazne koje mu prijete (uz one koje duguje) dosežu 64 milijuna rubalja.

Baražna vatra kritika

Prema tvrdnjanja lista Vedomosti, Facebookov godišnji promet u Rusiji iznosi 165 milijuna američkih dolara. Posegne li Rusija za modelom kažnjavanja kao udjela prihoda, bit će to neusporedivno veći financijski udarac od svih dosad izrečenih.

Ta je društvena mreža posljednjih godina pod sve jačom baražnom vatrom kritika vlasti diljem svijeta i stručnjaka zbog sadržaja. Facebook kontinuirano odbacuje svaku kritiku pravdajući se da su za sadržaj isključivo odgovorni korisnici.

No, pritisak da se obuzda toksični sadržaj, od prikazivanja nasilja, političkih manipulacija i ekstremizma, svakodnevno jača. Kompanija je nedavno objavila je da od 2016. Naovamo uložila više od 13 milijardi dolara u sigurnosne mjere, samo nekoliko dana nakon objave Wall Street Journala da tvrtka nije uspjela popraviti ‘štetne učinke platforme’.

Facebook je umanjio negativne učinke Instagrama na mlade te slabo reagirao na upozorenja korisnika zbog načina na koji platformu u zemljama u razvoju koriste trgovci ljudima, objavio je WSJ na osnovi stručne revizije internih dokumenata kompanije. Facebook je uzvratio da sada na sigurnosti mreže radi 40.000 ljudi, četiri puta više nego prije pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close