Epizoda Appleove serije skuplja je od nastavka Igre prijestolja

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Apple TV+ bit će dostupan u 100 država, a cijena još nije poznata/Reuters

U produciranje serije Morning Show već je uloženo stotinjak milijuna dolara, tvrde upućeni izvori.

Apple namjerava uložiti šest milijardi dolara u snimanje originalnih filmova i serija za svoju novu uslugu Apple TV+ koja će konkurirati Netflixu, Disney+ te HBO-u u vlasništvu telekomunikacijske kompanije AT&T.

Prema upućenim izvorima Financial Timesa, "Appleova televizija" započet će s emitiranjem za dva mjeseca. Time bi preduhitrila lansiranje Disneyjeve video usluge čije je lansiranje  u SAD-u najavljeno za 12. studenog. 

Manja ovisnost
Apple TV+ bit će dostupan u više od stotinu država svijeta, a tehnološki div obećava da će svakoga mjeseca dodavati novi sadržaj. Koliko će to mjesečno stajati korisnike još nije službeno poznato. No, Bloomberg je ranije pisao da će Appleova usluga stajati 9,99 dolara mjesečno, tri dolara više od Disneyja. Pokretanje televizijske usluge dolazi u vrijeme kada kompanija pod vodstvom Tima Cooka pokušava smanjiti prihodovnu ovisnost o prodaji iPhonea koji je sve manje zanimljiv kupcima. Sve značajniji izvor prihoda trebale bi postati digitalne usluge i računalstvo u "oblaku" od čega Apple očekuje 50 milijardi dolara godišnje do 2020. godine.

 

50 mlrd.

dolara namjerava Apple zarađivati od digitalnih usluga do 2020.

U sklopu toga medijsko poslovanje ima posebno istaknutu ulogu medijsko poslovanje. Da kompanija ozbiljno namjerava ući u teren Netflixa pokazalo je angažiranje Jamiea Erlichta i Zacka Van Amburga, poznatih producenata iz Sony Pictures Televisiona. Taj je dvojac 2017. dobio početnih milijardu dolara za produciranje filmova i serija, no proračun je sada povećan na više od šest milijardi dolara, otkrivaju upućeni izvori. Apple je TV+ uslugu predstavio u ožujku u svom kampusu u Cupertinu, najavljujući najmanje sedam originalnih serija. Dio sadržaja producirat će Steven Spielberg i Oprah Winfrey.   

Prednost među zvijezdama
Kompanija je već uložila stotinjak milijuna dolara u snimanje serije "Morning Show" u kojoj igraju Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Steve Carell. Prema tvrdnjama upućenih izvora, jedna epizoda te serije skuplja je od jednog nastavka "Igre prijestolja" koji je stajao 15 milijuna dolara u posljednjoj sezoni.

Vrlo skupa je i serija See u kojem ulogu tumači Jason Momoa, zvijezda filma Aquaman.Iako Netflix ima veći budžet od 15 milijardi dolara, Appleova je prednost među holivudskim zvijezdama što brže isplaćuje honorare, pojašnjavaju izvori. Naime, Netflix isplatu glumcima razdijeli u nekoliko godišnjih rata.

Komentirajte prvi

New Report

Close