Sve su oči uprte u sljedeći korak živopisnog milijardera, neprobojni moderni ugovor suočava se s jednim od svojih najvećih testova

Autor: Darko Bičak , 22. svibanj 2022. u 08:00
Elon Musk je i u reputacijskom riziku ako odustane od Twittera, ocjenjuju analitičari/Reuters

Najbogatiji čovjek na svijetu signalizira da preuzimanje nije završena priča.

Iako je u poslovnom svijetu prije koji tjedan to odjeknulo kao atomska bomba, čini se da prelazak Twittera u ruke Elona Muska ipak još nije završena priča jer se ovaj južnoafričko-američki milijarder i vlasnik Tesle počeo premišljati.

Naime, kako prenosi Financial Times, od financijske krize, korporativni odvjetnici težili su izradi neprobojnog “željeznog” ugovora o akvizicijama koji sprečava neodlučne kupce da se naknadno predomisle i odustanu od posla.

Dogovor ne može naprijed
Taj neprobojni moderni ugovor sada se suočava s jednim od svojih najvećih testova, budući da Elon Musk, šef Tesle i najbogatija osoba na svijetu, otvoreno razmišlja o mogućnosti da odustane od svog ugovora od 44 milijarde dolara za Twitter.

Musk je ranije ovog tjedna tvitao da “dogovor ne može napredovati” dok ova društvena platforma ne pruži detaljne podatke o lažnim računima, što je zahtjev za koji se čini da je malo vjerojatno da će Twitter ispuniti.

U međuvremenu, upravni odbor Twittera izrazio je svoju predanost “dovršenju transakcije po dogovorenoj cijeni i uvjetima što je prije moguće”. Jednostavno odustajanje od dogovora nije opcija. Uz pad tehnoloških dionica, snižavanje cijene dionica Tesle koje čine osnovu Muskovog bogatstva i kolaterala za margin kredit za kupnju Twittera, sve su oči uprte u sljedeći korak ovog živopisnog milijardera.

Ugovor uključuje “naknadu za povratni raskid” od milijardu dolara koju bi Musk morao isplatiti ako se povuče iz sporazuma o spajanju. Međutim, ako se ispune svi ostali uvjeti za zaključenje posla, a jedino što preostaje jest da se Musk pojavi na zaključenju sa svojih 27,25 milijardi dolara kapitala, Twitter može nastojati natjerati Muska da zaključi posao.

27,25

milijardi dolara trebao bi isplatiti Elon Musk za kupnju

Ovaj pravni koncept, poznat kao “specifična izvedba”, postao je uobičajeno obilježje u otkupima s financijskom polugom od financijske krize.

U 2007. i 2008. otkupi uz pomoć financijske poluge obično su uključivali naknadu za obrnuti raskid ugovora koja je često omogućavala tvrtki koja podupire akviziciju da plati skromnih dva do tri posto vrijednosti posla za izlazak.

Prodavatelji su u to vrijeme vjerovali da će tvrtke zaključiti svoje transakcije kako bi zadržale ugled. No, neki su se ipak povukli, a što je dovelo do nekoliko sudskih bitaka koje su uključivale divove Cerberus, Blackstone i Apollo. Od tada prodavatelji su implementirali mnogo veće naknade za raskidanje, kao i posebne klauzule koje zahtijevaju od kupaca da zaključe kupnju.

Može li Musk tužiti izlazak iz dogovora? FT procjenjuje da odluči li se Musk obratiti sudu, mogao bi tvrditi da je Twitter krivo prikazao stanje svog poslovanja procjenjujući u regulatornim podnescima da botovi čine pet posto ili manje njegove korisničke baze.

Podnošenje takve tužbe bilo bi dovoljno jednostavno, ali dokazivanje da problem s botom opravdava okončanje posla bilo bi puno teže. P

rema sporazumu o spajanju, Musk bi morao pokazati da je svako lažno predstavljanje imalo “materijalno štetne učinke”, što su sudovi rijetko utvrdili. Također je izričito odustao od provođenja due diligence na Twitteru u svojoj ponudi upravi.

“Teško je tvrditi na sudu da se dogodio materijalni štetni događaj ako ne možete pokazati kako je utjecao na zaradu, a utjecaj mora biti velik”, rekao je Gustavo Schwed, profesor na Sveučilištu New York i bivši izvršni direktor Providence Equity.

Iznos štete
Može li Twitter natjerati Muska da prihvati dogovor ako ga pokuša prekinuti? U engleskom poslovnom listu smatraju da bi Twitter mogao tužiti Muska za provedbu sporazuma, a osoba bliska tvrtki opisala je ugovor kao “neprobojan”.

Alternativno, moglo bi ga tužiti za naknadu štete povezane s neuspjelim poslom. Međutim, prema sporazumu o spajanju, iznos štete koju bi Musk mogao platiti bio bi ograničen na milijardu dolara.

Druga je opcija, kažu stručnjaci, da Twitter najprije zaprijeti prisilom Muska na zaključenju transakcije, a zatim se podmiri za odštetu veću od milijardu dolara kako bi izbjegao komplicirani i skupi sudski spor.

“Twitter bi mogao reći: ‘Pa, želimo sklopiti posao i tužimo se da izvršimo ugovor. I znate, u svom srcu, g. Musk, da sud naginje u našem smjeru, stoga zaboravimo ograničenje od milijardu dolara i zadovoljimo se s dvije milijarde dolara”, objasnio je Charles Whitehead, profesor prava u Cornellu i bivši korporativni odvjetnik.

Mogu li dvije strane postići kompromis? Upravni odbor Twittera mogao bi odlučiti prihvatiti nižu cijenu kako bi izbjegao rizik od pokušaja provođenja postojećeg sporazuma i rizik da ostane samostalna kompanija uvrštena na burzi u izazovnom trenutku za tehnološke tvrtke.

Analitičare brine da Muskovo javno podbadanje šteti kompaniji, kao i njegovoj profesionalnoj reputaciji koja mu je potrebna za upravljanje Teslom i ostatkom njegovog carstva.

“Musk bi mogao biti malo više zabrinut za ljude s kojima bi mogao sklopiti poslove u budućnosti. Ako odustane od ovog ugovora, možda će mu u budućnosti biti teže sklapati poslove za Teslu ili u svoje ime. I ovdje je puno toga na kocki”, zaključio je Whitehead.

Komentirajte prvi

New Report

Close