Do 2026. grade 4500 stanova za iznajmljivanje, u utrku se uključio i ‘kralj banana’

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2019. u 09:50
Planirano je da DUTB prestane s radom 2022. godine, ali ako krene u stanogradnju vlada će odgoditi zatvaranje loše banke/ SHUTTERSTOCK

DUTB posjeduje 30 zemljišta na kojima bi mogao graditi stambene objekte.

Čini se da je vodstvo DUTB-a, slovenske loše banke, koja bi svoja vrata trebala zatvoriti krajem 2022. godine, počelo raditi na ponovnom produljenju života te državne ustanove.

Prema pisanju Dela, izvršni direktor DUTB-a Matej Pirc potvrdio je za ljubljanski list da loša banka želi u sljedećih šest godina izgraditi oko 4500 stanova, većinom u Ljubljani, koji bi se potom koristili za iznajmljivanje, ili umirovljeničke i studentske domove. 

Povrat ulaganja za 20 godina
DUTB posjeduje 30 zemljišta na kojima bi mogao graditi stambene objekte. Većina stanova, njih oko 2500, izgradila bi se u Ljubljani i okolici. Ali, stanovi bi se osim u glavnom gradu Slovenije, gradili i u Mariboru, Domžalama, Kopru, Novoj Gorici, Ptuju, Medvodama i Vrhnici.  Vrijednost investicije procjenjuje se na 550 milijuna eura, piše Delo, a očekuje se da će se ulaganje vratiti za 20 godina.

 

550 milijuna

eura vrijedno je ulaganje DUTB-a u stambeni prostor

Da bi loša banka mogla realizirati tu ideju, vlada bi trebala ponovno produljiti život DUTB-a, a trebalo bi je izuzeti i od obveze prodaje imovine vrijedne 210 milijuna eura svake godine. DUTB je zabrinut kako bi zbog obveze o godišnjoj prodaji trebali prodavati ispod cijene, jer potencijalni kupci već očekuju istek životnog vijeka loše banke.

Ako DUTB do sada nije uspio prodati tu imovinu, kad su uvjeti bili zaista povoljni, kada smo vidjeli visoke stope gospodarskog rasta i kada je tržište nekretnina – posebno u Ljubljani – odletjelo u nebo, onda možda s tom institucijom nije sve u u najboljem redu, komentiraju Finance, dodajući kako je najlakše kriviti neimenovane špekulante, ali da je DUTB osnovan da bi za porezne obveznike sanirao troškove špekulativnih poslova, a ne da bi stvorio nove.

Nedostaje stambeni prostor
S druge strane, izgradnja stanova za iznajmljivanje, posebno u Ljubljani, mogla bi se pokazati dobrom poslovnom odlukom, s obzirom na kronični nedostatak stambenog prostora u glavnom gradu Slovenije. 

U Ljubljani vlada velika potražnja za stanovima, za kupovinu ili unajmljivanje, te su se u stanogradnju uključile mnoge kompanije, čak i poznati poduzetnici poput "kralja banana" Izeta Rastodera koji do sada nije poslovao u tom sektoru.  Cijene kvadrata još uvijek rastu, tako su stanovi u Sloveniji u trećem tromjesečju ove godine bili skuplji 3,1% nego u drugom tromjesečju i čak 8,5% nego prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close