Dramatično stanje u Njemačkoj: ‘To se nije dogodilo u posljednjih skoro pola stoljeća’

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2022. u 08:44
FOTO: Unsplash/Ilustracija

U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku. Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto.

Snažno poskupljenje energenata i namirnica u svibnju je inflaciju u Njemačkoj potjeralo na najveću brzinu u posljednjih skoro pola stoljeća. Usporavanja nema na vidiku, a i ako ga bude, bit će kratkoročno, ocjenjuju stručnjaci u utorak, javlja dpa. U svibnju su potrošačke cijene bile za 7,9 posto više nego 12 mjeseci ranije, priopćio je njemački Zavod za statistiku.

Time su cijene godinu-na-godinu u najvećem europskom gospodarstvu treći uzastopni mjesec rasle stopom većom od sedam posto, piše Fenix Magazin.

Od travnja do svibnja, cijene u maloprodaji su skočile za 0,9 posto . Brojke su samo potvrdile preliminarne procjene s kraja svibnja.

Inflacija je snažnija nego ikada od njemačkog ujedinjenja 1990. i za usporedive brojke treba otputovati u 1973-74. Tada je prva naftna kriza izazvala poskupljenje goriva i zapalila inflaciju. Sada je krizu izazvao ukrajinski rat, jer Rusija je ogroman izvoznik nafte i plina.

U podizanju cijena u Njemačkoj, međutim, ratna neizvjesnost nije jedini faktor, jer tu je i taksa na ugljen-dioksid. Naime, od početka godine, na svaku tonu CO2 iz sagorijevanja dizela, benzina, lož ulja ili plina plaća se 30 eura. Nikakvo popuštanje se za sada ne nazire.

Veleprodajne cijene, koje se prelijevaju na maloprodaju, u svibnju su rasle međugodišnjom stopom od 22,9 posto. To jeste nešto sporije nego u travnju – međutim, cijene u veleprodaji su od travnja do svibnja skočile. Njemačka središnja banka očekuje godišnju inflaciju od 7,1 posto

Komentirajte prvi

New Report

Close