Dok ih zapad izbjegava, istočna Europa želi nove nuklearke

Autor: Majda Žujo , 28. listopad 2013. u 19:00
Bugarski Kozloduj drži se najopasnijom NE u istočnoj Europi

Bruxelles ne bi smio odlučivati koju vrstu energije će neka zemlja prvenstveno koristiti, tvrde u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Unatoč mnogim kritičarima, korištenje nuklearne energije u svijetu kontinuirano se povećava.

Prema Svjetskoj nuklearnoj udruzi, u  13 zemalja svijeta trenutno je u izgradnji 60 reaktora. Većina novih planira se u Aziji, no postoje veliki planovi i za njihovu izgradnju u SAD-u i Rusiji. No, dok brojne zemlje u zapadnoj Europi napuštaju korištenje atomske energije, na istoku Europe, od Litve do Bugarske, nade se polažu upravo u nju. Deutsche Welle tako piše kako su u mađarskom gradu Paksu svi su zadovoljni nuklearnom elektranom, a uskoro planiraju i modernizaciju njezina četiri postojeća reaktora te izgradnju dva nova. Kada je riječ o opskrbi energijom, u Mađarskoj se i vrlo posvađani politički tabori slažu i zalažu za gradnju novih atomskih reaktora.

Mađarska je time u trendu s drugim zemljama istočne Europe. Od Baltika do Bugarske gotovo sve zemlje nade polažu u atomsku energiju. Iako je u Litvi i Poljskoj stanovništvo većinom protiv atomske energije, obje zemlje razmatraju mogućnost gradnje novih atomskih reaktora.U Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj postoje djelomice konkretni planovi gradnje novih reaktora, a većina tamošnjeg stanovništva to podržava. Nedavno su premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske na sastanku Višegradske skupine naglasili da se zalažu za korištenje atomske energije i pozvali EU da ne prihvaća smjernice o nuklearnoj energiji. "Bruxelles ne bi smio odlučivati koju vrstu energije će neka zemlja prvenstveno koristiti", poručili su. No unatoč odobravanju stanovništva ti planovi nisu bezazleni. U Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj postojeće nuklearke su imale sigurnosnih problema.

Bugarska elektrana Kozloduj smatra se najopasnijom u istočnoj Europi, nakon što je 2009. zatvoren reaktor u litavskoj Ignalini. Čak se i u Paksu, koji se smatra sigurnim, 2003. dogodio kvar. Usto, u gotovo svim tim zemljama nije riješeno pitanje odlaganja nuklearnog otpada. Jednostrano okretanje atomskoj energiji stručnjaci u istočnoeuropskim zemljama smatraju problematičnim, a poručuju i kako ne postoji politička volja da se nove energetske tehnologije shvate ozbiljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close