“Dioničari Tesla banke odlučuju: dokapitalizacija ili likvidacija”

Autor: Ana Blašković , 18. kolovoz 2015. u 22:01
M. Pupovac Z. Agičić i ulagači iz Srbije u boljim danima banke, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Bez kapitala i strateškog ulagača Tesla banka ovisi o vlasnicima iz Srbije.

Za mjesec dana vlasnici Tesla banke, koju od prvog dana prati epitet ‘srpske’, a toliko se bori i s manjkom kapitala, donose odluku o stavljanju ključa u bravu. “Na skupštini se donosi ili odluka o dokapitalizaciji ili likvidaciji i dioničari to znaju”, ustvrdio je za Poslovni dnevnik čelnik banke Zvonko Agičić.

Oba su pala

Agonija kapitala traje godinama tijekom kojih je na vrata banke zakucao barem dvoznamenkasti broj potencijalnih ulagača, a tek su Bandenia grupa i B2 Holding (inače kupac lošeg portfelja Hypo grupe) pristigli do HNB-a i oba tamo pala. Dok su se Španjolci sami povukli, središnjoj banci nije dobro ‘sjeo’ norveški biznis model baziran na restrukturiranju i naplati loših zajmova, a uz malo kapitala. Ovaj put nema strateškog investitora i odluka o banci je na vlasnicima iz susjedne države; Fonda za razvoj Republike Srbije i vojvođanske Pokrajinske Vlade u čijim je rukama 55 posto dionica. Preostali top dioničari, Zvijezda, Končar elektroindustrija, Đuro Đaković i Sladorana s gotovo trećinom dionica, nemaju interesa za daljnja ulaganja, neslužbeno doznajemo.

 

9,6 milijuna kuna

iznos je do kojeg je nagrižen kapital Tesla banke.

Bez kapitala nema ni matematike ni kreditiranja: portfelj je pao na pet milijuna kuna kredita, polugodišnji minus je oko dva milijuna kuna, a gubici su erodirali kapital na tek 9,6 milijuna kuna. Zaronio je on u jednom trenu i pod regulatorni minimum, što je većinski vlasnik neutralizirao uplatom pola milijuna eura hibridnog depozita te spriječio likvidaciju.

Signal volje?

Je li taj potez dovoljan signal volje za uplatom nasušnih pet milijuna eura, brzo će se znati. U prvom krugu povećanja kapitala s cijenom od 70 kuna po dionici sudjelovat će postojeći dioničari, a bude li interesa, drugi je otvoren i za ostale.

Uspije li rujanska, banka će trebati još jednu dokapitalizaciju do kraja godine u kojoj su ulozi znatno viši jer se traži još najmanje deset milijuna eura. “Nadamo se da će agonija s kapitalom proći i da će se banka uspjeti napokon početi s poslom za koji je osnovana”, rekao je Agičić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobrice Ćosića:

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“
-„Laž je srpski državni interes.“
-„Laž je u samom biću Srbina“.
-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“
-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

vidi našeg Đure, pa taj stvara gubitke na sve strane

New Report

Close