Desetak država u svijetu opet cijepi AstraZenecinim cjepivom

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2021. u 22:00
Počinje test povjerenja u cjepivo i medicinske regulatore čiji su zaključci pod lupom/REUTERS

Počinje test povjerenja u cjepivo i medicinske regulatore čiji su zaključci pod lupom.

Gotovo desetak zemalja u petak je ponovno počelo cijepiti AstraZenecom nakon što su europski i britanski regulatori procijenili da su koristi tog cjepiva veći od rizika poslije izvještaja o rijetkim slučajevima poremećaja zgrušavanja krvi.

Počinje test povjerenja u cjepivo AstraZenece i medicinske regulatore čiji su zaključci pod neviđenom lupom jer se varijante koronavirusa nastavljaju širiti i raste broj COVID žrtava kojih je gotovo 2,7 milijuna u svijetu, piše agencija Reuters. Indonezija, Njemačka, Francuska i druge zemlje ponovno su počele cijepiti AstraZenecom.

Te su zemlje privremeno obustavile uporabu tog cjepiva nakon izvještaja o tridesetak slučajeva rijetkih poremećaja zgrušavanja nakon što su iskorišteni milijuni doza cjepiva pa su znanstvenici i vlade pokušali utvrditi postoji li uzročno posljedična veza.

Njemačka ponovno cijepi AstraZenecom od petka ujutro, dok je francuski premijer Jean Castex najavio da će promovirati nastavak cijepljenja AstraZenecom u zemlji tako što će u petak primiti to cjepivo.

Talijanski premijer Mario Draghi rekao je da će Italija slijediti primjer, nakon što su isto najavili Cipar, Latvija i Litva. Španjolska nastavlja cijepljenje AstraZenecom u srijedu, a Kanada je također dala potporu cjepivu.

AstraZeneca je ranije objavila da analiza podataka o 17 milijuna cijepljenih ljudi u Velikoj Britaniji i EU njihovim cjepivom nije pronašla nikakav dokaz o povećanom riziku od poremećaja zgrušavanja krvi.

Komentirajte prvi

New Report

Close