Delta Agrar prihodovao gotovo 500 milijuna eura, prodavat će trešnje u Londonu, UAE i Kataru

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 19. rujan 2019. u 13:54
Ove godine očekuje se proizvodnja 17.400 tona jabuka

Izvoz Delta Agrara lani je bio 58 milijuna eura, a voće je završavalo na tržištima Europe, Rusije i arapskih zemalja.

Delta Holding Miroslava Miškovića prošle je godine ostvario prihod od gotovo 500 milijuna eura, što je za 9% više nego godinu ranije, a najveći dio prihoda ostvaren je u agraru u koji Mišković sve više ulaže.

Kompanija se osim proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda bavi i trgovinom roba, a otkrili su da su s tim biznisom već prisutni u Hrvatskoj. 

Kupuju hrvatsku soju
Luka Popović, direktor distribucije Delta Agrara, kaže kako je prošle godine njihova tvrtka u Hrvatskoj  otkupila oko 20 tisuća tona soje. Ovaj segment poslovanja kompanije posebno je zanimljiv zbog izuzetno dobrih rezuktata koje ostvaruju u prinosima i izvozu. Ove godine očekuju proizvodnju oko 17.400 tona jabuka, od čega 9240 tona klubskih sorti posebno cijenjenih na izvoznim tržištima.

 

500 milijuna

eura iznosio je prošle godine prihod Delta Holdinga

"Naši prinosi u agraru su iznad prosjeka u regiji, pa tako imamo pšenice 7,3 tone po hektaru, kukuruza 12,4 tone, a soje 4,4 tone po hektaru. Izvoz Delta Agrara lani je bio 58 milijuna eura, a jabuke i drugo voće završavalo je na tržištima cijele Europe, Rusije i arapskih zemalja. Iako smo prepoznatljivi po jabukama i naše trešnje će se za godinu-dvije prodavati u Londonu, UAE i Kataru", objasnio je Popović. 

Delta Holding u Zaječaru je regionalnim novinarima predstvaio jedinstveni projekt Naše selo, na koji je Mišković posebno ponosan jer kroz njega želi pokazati i dokazati kako je moguće vratiti mlade ljude na selo i zadržati postojeće, ali je potrebno ulagati u znanje i nove tehnologije. Taj projekt krenuo je prošle  godine u dva sela u okolici Zaječara – Mala Jasikova i Dubočane. 

Zadržati mlade na selu
"Srpska sela nestaju, a slična je situacija i u svim drugim državama u regiji. Smatramo kako države trebaju više ulagati u sela i zadržavanje mladih, a to se ne može bez suvremenih vještina poslovanja", kazao je Mišković. U projekt Naše selo uključeno je 40 poljoprivrednh gospodarstava, a njih 20 Delta beskamatno kreditira kako bi ulagali u obnovu stočnog fonda, navodnjavanje i podizanje novih nasada voća. U kompaniji su uvjereni da srpski agrar ima veliki potencijal, no da se još uvijek proizvodi na staromdan način i bez primjene novih tehnolgije, zbog čega su poljoprivrednici nekonkuretni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close