Crna Gora će od turizma uprihoditi milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Can Merey/DPA/PIXSELL

Ulaganja u kvalitetu se vraćaju, ministar uvjeren u magičnu cifru.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović na prezentaciji rezultata svog resora povodom dvije godine rada Vlade kazao da je da je u prvih deset mjeseci ove godine u Crnoj Gori boravilo više od 2,1 milijuna turista, odnosno više od 100.000 više nego u čitavoj 2017., a 12,5 milijuna noćenja je za 550.000 više nego cijele prošle godine.

“Milijun turista u kolektivnom smještaju za prvih 10 mjeseci predstavlja rast od 200.000 u odnosu na čitavu 2016. godinu, a četiri milijuna noćenja u hotelima rast od pola milijuna za isti period.

Sve bolji smještaj

Također, prvi put je više od milijun turista boravilo u crnogorskim hotelima u tijeku jedne godine. Postigli smo cilj da više od 50 posto kreveta bude u kategoriji četiri i pet zvjezdica.

Za posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela s nešto manje od 4000 ležajeva. Danas imamo 19 hotela s pet zvjezdica i 2834 kreveta, dok ih je 2016. bilo jedva devet”, naveo je ministar Radulović.

Unaprijeđena je, kako ističe, dostupnost zrakoplovima.

“Ove godine su turisti dolazili u Crnu Goru s 95 čarter i redovnih linija”, istakao je.

Radulović je naveo i da je za manifestacije i unapređenje turističke ponude izdvojena najveća suma dosad kroz poticajne mjere – 650.000 eura.

 

59 hotela

otvoreno je u Crrnoj Gori u zadnje dvije godine

“Kad je riječ o prihodima, do kraja trećeg kvartala ukupno smo prihodovali oko 970 milijuna eura, što je već za skoro 100 milijuna bolji rezultat nego 2016. i veoma aktivan indikator da ćemo ove, godine dostići magičnu cifru od milijardu eura prihoda od turizma”, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, donošenjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata proces planiranja je unaprijeđen, a procedure su olakšane i ubrzane.

Brže donošenje planova

“Danas se planovi brže donose, a u posljednje dvije godine donijeto je tri puta više državnih planskih dokumenata za tri puta manje vremena”, naveo je Radulović.

Kako je naglasio, jedan od najvećih uspjeha je otvaranje Poglavlja 27 u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Pokazali smo da smo usporedo s ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja”, poručio je Pavle Radulović.

Komentirajte prvi

New Report

Close