Cijena im raste: Pfizerovo cjepivo poskupjelo je već dva puta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2021. u 10:54
Foto: Reuters

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene jer cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste.

Pfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15.50 eura, a Europska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19.5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.

U nedavnoj raspodjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza, oko 1,26 milijuna, a Hrvatska je odmah iza nje sa 747 tisuća dodatnih doza, piše Večernji list.

Po Borisovljevim riječima, ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene jer cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste.

Europska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine, no iz belgijske vlade u prosincu je nakratko procurio cjenik prema kojemu ispada da je cjepivo AstraZenece koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizer/BioNTechovo 12 eura po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 milijuna doza cjepiva po 19,5 eura, što je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja, vjerojatno na jesen, zimu i tijekom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close