Znanstvenici otkrili odlične vijesti vezane uz najrašireniji soj korone

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2021. u 09:52
Foto: pixabay

U studiji se također potvrđuju prijašnji nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

Visoko zarazna varijanta covida-19 prvi put identificirana u Britaniji ne uzrokuje težu bolest kod hospitaliziranih pacijenata, pokazuje nova studija objavljena u medicinskom časopisu The Lancet.

Soj poznat kao B.1.1.7, otkriven je u Britaniji potkraj prošle godine i postao je najčešći u Sjedinjenim Državama, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

U studiji objavljenoj u ponedjeljak, analizirala se skupina od 496 pacijenata primljenih u britanske bolnice u studenome i prosincu prošle godine te su se uspoređivali ishodi kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

Istraživači su ustanovili da nema razlike u riziku od teške bolesti, smrti ili drugih kliničkih ishoda kod pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 ili drugim varijantama.

“Naši podaci, sa svim postojećim ograničenjima jer je riječ o real-world study, pružaju početna uvjeravanja da težina bolesti kod hospitaliziranih pacijenata zaraženih sojem B.1.1.7 nije značajno različita od težine bolesti onih koji nisu njime zaraženi”, navode znanstvenici.

U odvojenoj studiji objavljenoj u medicinskom listu za javno zdravstvo The Lancet ustvrđuje se da će cjepiva biti vjerojatno učinkovita protiv britanske varijante s obzirom na to da nema očitog povećanja stope ponovne zaraze u usporedbi s drugim varijantama.

Prema britanskim znanstvenicima, britanska varijanta je oko 40-70 posto zaraznija od prijašnjih dominantnih varijanti.

U studiji se također potvrđuju prijašnji nalazi da je varijanta B.1.1.7 zaraznija.

Komentirajte prvi

New Report

Close