CG gradnju solarne elektrane namjestila državnoj tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2019. u 22:00
Stručnjaci traže da se raspiše novi natječaj za gradnju velike solarne elektrane/Marko Jurinec/PIXSELL

Od jedanaest zainteresiranih ulagača osam je odmah odustalo, a preostala dva konkurenta EPCG-a eliminirala je crnogorska vlada.

Ozbiljne sumnje u regularnost natječajnog postupka, favorizovanje državne kompanije koje je unaprijed otjeralo 8 od 11 prijavljenih ulagača, a nestandardnom ponudom ugušilo i devetog, te medijski rat koji je razotkrio interese poslovno-političkih klanova vrha režima, nisu zaustavili crnogorsku vladu u naumu da jednu od najvećih investicija u regiji dodijeli – sebi.

Stručnjaci, sugovornici Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), smatraju da je natječajni postupak trebalo zaustaviti, poništiti i ponoviti, ali i da ima posla za tužitelja, pišu Vijesti.  

Partneri Finci i Indijci
Naime, Dragica Sekulić, ministrica ekonomije, krajem prošle godine potpisala je ugovor prema kojem će na Briskoj gori kod Ulcinja najveću solarnu elektranu tog tipa u Europi (snage 200 megavata) graditi konzorcij Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), finske kompanije Fortum i indijske Sterling and Wilson. Konzorcij je dobio posao obvezujući se da će ulaganjem 178 milijuna eura otvoriti 226 novih radnih mjesta, što je devet puta više od drugoplasiranog i od standarda za tu vrstu elektrana.

 

177 milijuna

eura obećava da će u Ulcinju uložiti pobjednički konzorcij

Državi su ponudili i zakupninu od 33 centa po četvornom metru u sljedećih 30 godina, ili šest i pol puta skuplje od konkurencije i od osnovne cijene.  Nakon što je 8 od 11 zainteresiranih ulagača koji su otkupili natječajnu dokumentaciju prethodno odustalo, vlada je, ne prihvaćajući valjanost jamstva diskvalificirala i konzorcij Montesolar, kojeg su činile domaće, francuske i američke tvrtke.

Prevelika razlika
Tako je u trci ostao još samo konzorcij IREDL, kojeg čine tvrtke s Malte i iz Kine. One su ponudile 166 milijuna eura, za zakup zemljišta pet centi po kvadratu, uz otvaranje 25 radnih mjesta i učešće crnogorskih kompanija od 21 milijun eura, u odnosu na 20 milijuna koliko je ponudio pobjednički konzorcij. Razlika je bila prevelika i posao je dobila EPCG s partnerima.

"Taj ishod trebao je navesti vladino povjerenstvo da proglasi natječaj neuspješnim, ispravi nedostatke koji su potjerali veliki broj ulagača i doveli do ogromne razlike između dvije ponude, i da zatim ponovno raspiše natječaj", kaže za CIN-CG ekonomski analitičar Dejan Mijović. On objašnjava da je to uobičajeni postupak kada se ne dobiju usporedive i konkurentne ponude. 

Komentirajte prvi

New Report

Close