Četvrti put produžen ugovor A2A i C. Gore

Autor: Poslovni dnevnik , 06. kolovoz 2015. u 14:30
Press photo

Partneri nesložni oko gradnje nove TE u Pljevljima.

Predstavnici talijanske kompanije A2A i crnogorske vlade dogovorili su da dva mjeseca produže ugovor o partnerstvu u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) koji je na snazi od 2009. godine, pišu Vijesti.

"To će omogućiti nastavak pregovora o produženju partnerstva, na temelju dogovorenih osnovnih načela", navedeno je u priopćenju A2A. To je četvrto produženje roka za postizanje dogovora o budućem aranžmanu i eventualnom nastavku partnerstva s talijanskim partnerom u crnogorskoj Elektroprivredi. Petogodišnji ugovor vlade i talijanskog partnera istekao je krajem ožujka ove godine. Pregovori koji su počeli krajem prošle godine trebali su završiti do kraja ožujka, ali su produženi do kraja lipnja, pa do 31. srpnja. Vlada i A2A nemaju jednake stavove o prioritetnim investicijama.

Talijani smatraju da sada nije isplativa gradnja drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, na čemu crnogorska vlada inzistira. Projekt stoji najmanje 338 milijuna eura, a kompanija A2A je trebala pronaći trećeg partnera za finansiranje drugog bloka termoelektrane, dok je za dobavljača opreme izabrana češka Škoda Praha. Budući da Talijani ne mogu pronaći trećeg partnera za finansiranje gradnje nove termoelektrane, vodili su se i pregovori o mogućem izlasku A2A iz EPCG, ali ni o tome još nije postignut dogovor.

Talijani su čak, bez uspjeha, pokušavali prodati vlasništvo u EPCG-u za koje ne mogu dobiti niti blizu 430 milijuna eura koliko su platili udio 2009. godine, dok crnogorska država ima 57 posto EPCG. Uz trećeg partnera za TE Pljevlja, među zahtjevima A2A je jamstvo na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je riječ o regulatornom okviru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close