Bugarski premijer predložio vladu stručnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2021. u 22:00
Premijer Bojko Borisov morat će ući u teške koalicijske pregovore/REUTERS

Borisovljeva proeuropska vladajuća stranka GERB prema izlaznoj anketi Gallupa može računati na 25 posto glasova birača u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je u ponedjeljak formiranje višestranačke vlade stručnjaka nakon parlamentarnih izbora na kojima njegova stranka GERB vodi prema izlaznim anketama, ali ne osvaja apsolutnu većinu.

“Predlažem mir – iskoristimo stručnjake i do prosinca preuzmimo odgovornost za borbu s pandemijom kako bi se ponovno moglo napredovati”, rekao je Borisov u ponedjeljak. Nije naveo imena potencijalnih stručnjaka u takvoj vladi.

Borisovljeva proeuropska vladajuća stranka GERB prema izlaznoj anketi Gallupa može računati na 25 posto glasova birača u najsiromašnijoj članici Europske unije.

Očekuje se da će još šest stranaka uz GERB, uključujući tri prosvjedne, osvojiti mjesta u parlamentu.

Borisov se u videu na Facebooku obratio prosvjednim strankama. “Nemate stručnjaka, nemate ljudi, trebate učiti, ali mi imamo ogroman potencijal”, rekao je dugogodišnji bugarski premijer.

Bugari su u nedjelju birali 240 zastupnika Nacionalne skupštine u Sofiji. Odaziv birača bio je oko 48 posto.

Borisova čekaju teški koalicijski pregovori kako bi osigurao novi četverogodišnji mandat, a opcije za formiranje koalicije komplicira pojava populističke stranke “Postoji takav narod” popularnog televizijskog voditelja i pjevača Slavija Trifonova koja je prema Gallupovoj anketi na drugom mjestu sa 17,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close