British Airways u štrajku nakon 40 godina

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2019. u 21:59
Obustava rada najavljena za 9. i 10 te 27. rujna/REUTERS

Sindikat u rujnu najavio trodnevni prekid rada i traži 11,5% veće plaće.

Piloti britanskog nacionalnog zračnog prijevoznika British Airways najavili su štrajk u rujnu što će biti njihov prvi prekid rada nakon 40 godina.

Njihov sindikat British Airline Pilots Associations najavio je da štrajk za 9. i 10. rujna te 27. rujna. Razlog štrajka je spor oko plaća s Upravom kompanije, a sindikat tvrdi da je dostavio nekoliko prijedloga vodstvu British Airwaysa, ali su svi odbijeni.

Prošlog mjeseca 93 posto pilota glasovalo je za štrajk ako se ne postigne zadovoljavajući dogovor s Upravom.

Inače, štrajka pilota britanskog prijevoznika nije bilo od 70-ih godina. Uz povećanje plaće, u sindikatu su kao razlog obustave rada naveli i smanjenje godišnjeg broja slobodnih dana.

U sindikatu procjenjuju da će trodnevni štrajk kompaniju stajati oko 120 milijuna funti dok razlika između sindikalnih zahtjeva i ponude Uprave iznosi najviše 6 milijuna funti.

Kompanija je pak najavu štrajka ocijenila "neopreznim smjerom djelovanja", a zahtjev za povećanjem plaće za 11,5 posto u sljedeće tri godine za kompaniju je iznad stope inflacije u Velikoj Britaniji.

U priopćenju je kompanija objavila kako bi štrajk mogao "uništiti planove putovanja desetaka tisuća naših klijenata", prenosi CNN. 

Komentirajte prvi

New Report

Close