Britanija okuplja ‘zaljevsku koaliciju’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2019. u 21:59
Britanski razarač HMS Duncan/REUTERS

Francuska, Italija i Danska podržale mornaričku misiju Londona.

Francuska, Italija i Danska dale su prvu podršku britanskom prijedlogu za europsku pomorsku misiju koja bi osiguravala plovidbu Hormuškim tjesnacom, a što je odgovor na iransku zapljenu britanskog tankera.

Potpora iskazana na sastanku europskih izaslanika u Bruxellesu odudara od mlakog odgovora europskih zemalja na sličnu američku inicijativu iz lipnja u okviru NATO-a. Europljani su tada bili suzdržani strahujući od zaoštravanja američko-iranskih napetosti. "Britanski zahtjev, za razliku od onog iz Washingtona, olakšava okupljanje Europljana", rekao je neimenovani diplomat i dodao kako je "sloboda plovidbe bitna, ona nema veze s američkom kampanjom maksimalnog pritiska na Iran".

Inicijativa ne bi izravno uključila Europsku uniju, NATO ili Sjedinjene Države, objasnili su britanski dužnosnici i više bi sličila svojevrsnoj "koaliciji voljnih". Misija bi osim brodova uključivala i zrakoplove, rekli su britanski ministri vanjskih poslova i obrane u razgovoru s kolegama iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke. Nizozemska također razmatra britanski prijedlog, a zanimanje su pokazale Švedska, Poljska i Njemačka.

Prema tvrdnjama diplomatskih izvora u Berlinu, ministar vanjskih poslova Heiko Maas u bliskom je kontaktu sa britanskim i francuskim kolegom, Jerremyjem Huntom i Yvesom Le Drianom radi "doprinosa sigurnosi u Zaljevu". Predviđeni su sastanci na tu temu s ministrima iz Španjolske i Švedske, piše Reuters. Misija zaštite vitalnog plovidbenog puta za izvoz sirove nafte mogla bi biti pod zajedničkim francusko-britanskim zapovjedništvom, rekao je diplomat. Ujedinjeno Kraljevsvto ima mornaričku bazu u Omanu dok je francuska vojska prisutna u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bez obzira u kojem obliku bila, misiju trebaju odobriti parlamenti u nekim zemljama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close