Britanci testiraju novi lijek koji bi mogao spasiti tisuće života

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2021. u 15:06
Foto: Pixabay

Tijekom iduće tri godine mogao bi biti dostupan za oko 300.000 pacijenata s visokim kolesterolom.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS), zdravstveni sustav Ujedinjenog Kraljevstva, testira novi lijek za sniženje razine kolesterola u krvi pod nazivom ‘inclisiran’, a cilj mu je prevencija smrtnosti od posljedica kardiovaskularnih bolesti u britanskoj populaciji.

Kako piše Zimo, u gotovo polovice odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutačno je evidentirana razina kolesterola iznad nacionalnih smjernica, a 8 milijuna stanovnika te zemlje redovito uzima lijekove za snižavanje lipida u krvi, piše Medical News Today.

Novi lijek za sniženje razine kolesterola u krvi pod nazivom inclisiran povećava sposobnost jetre da smanji razinu kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), poznatog kao “loš” kolesterol.

Rezultati globalnog ispitivanja koje je proveo londonski Imperial College pokazali su da je lijek vrlo učinkovit, a istraživanja u trećoj fazi pokazala su da je inclisiran, s razmakom od 6 mjeseci, smanjio razinu kolesterola do 50 posto. U kombinaciji sa statinima, istraživači predviđaju smanjenje razine kolesterola za 75 do 80 posto.

Tijekom iduće tri godine mogao bi biti dostupan za oko 300.000 pacijenata s visokim kolesterolom i poviješću kardiovaskularnih bolesti u Engleskoj i Walesu, objavio je britanski NHS.

Bude li uvođenje lijeka išlo po planu i 300.000 pacijenata primi lijek u sljedeće tri godine, stručnjaci vjeruju da bi on mogao spriječiti 55.000 srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji i u idućih deset godina spasiti više od 30.000 života.

Komentirajte prvi

New Report

Close