Boeing dobio prvu narudžbu za model 737 nakon što je u dvije nesreće stradalo 346 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2020. u 14:20
Foto: Reuters

Prema nekim medijskim izvješćima, izostavljanje riječi “Max” iz Boeingove objave narudžbe signalizira da kompanija želi bez velike buke ugasiti kontroverzno ime.

Američki proizvođač Boeing dobio je prvu narudžbu zrakoplova 737 Max otkako su ih regulatori prizemljili zbog dvije teške nesreće u kojima je stradalo ukupno 346 ljudi.

Poljska aviokompanija Enter Air naručila je četiri 737 Maxa, objavio je Boeing.

S obziroma na ispitivanja kojima je podvrgnut od nesreća u 2019. godini, 737 Max bit će “najbolja letjelica na svijetu u idućih više godina”, smatraju u poljskoj tvrtki, prema izvješću BBC-ja.

Novi certifikat za 737 Max još se čeka.

Enter Air najveći je operator čarter letova u Poljskoj a počeo je poslovati 2010. kada je imao samo jedan Boeingov 737 Max.

Sada ima 22 zrakoplova tipa 737 Next Generation, a ukoliko kupi sva četiri zrakoplova, predviđena novim ugovorom, njegova će flota imati 10 737 Maxova, objavio je Boeing.

Dvije tvrtke također su postigle dogovor o promjeni isporuke naručenih zrakoplova i naknadi troškova Enter Airu zbog prizemljenja 737 Maxova.

Prema nekim medijskim izvješćima, izostavljanje riječi “Max” iz Boeingove objave narudžbe signalizira da kompanija želi bez velike buke ugasiti kontroverzno ime.

Na upit BBC-ja, glasnogovornik Boeinga opovrgnuo je ta izvješća, ističući da se u priopćenju 737 Max spominje nekoliko puta.

Regulatori širom svijeta prizemljili su 737 Maxove u ožujku 2019., nakon dvije strašne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi. Američki zakonodavci optužili su u saslušanjima Boeing da je u postupku pribavljanja nove dozvole skrivala od regulatora informacije o zrakoplovu.

Kompanija se nada da će dobiti dozvolu za povratak aviona u promet početkom sljedeće godine, ali je najavila da planira smanjiti njihovu proizvodnju.

Osim nesreća i prizemljenja 737 Maxova, Boeing teško pogađa i pandemija koronavirusa koja je snažno ograničila zračna putovanja.

U ovoj godini klijenti su otkazali više od 400 narudžbi 737 Masova. U prvoj polovini godine Boeing ih je isporučio samo devet, u usporedbi s više od 100 u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close