Biotehnološka tvrtka razvija cjepivo za koronavirus koje bi se moglo koristiti već od lipnja ove godine

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2020. u 12:05
Foto: Getty Images

U razvoju cjepiva korištena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duhana koja je pokazala nekoliko prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja cjepiva.

Biotehnološka podružnica grupacije British American Tobacca (BAT), Kentucky BioProcessing (KBP), razvija cjepivo protiv COVID-19 koje je trenutno u fazi pred-kliničkog ispitivanja. U slučaju uspješnog testiranja, BAT vjeruje da bi se, uz pomoć partnerskih kompanija i vladinih agencija, već od lipnja moglo početi proizvoditi između 1 i 3 milijuna doza cjepiva.

Iako je poslovanje KBP-a komercijalno, namjera BAT-a je da kompletan projekt razvoja cjepiva protiv COVID-19 bude neprofitan.

U razvoju cjepiva korištena je BAT-ova tehnologija ubrzanog rasta duhana koja je pokazala nekoliko prednosti u odnosu na klasičnu tehnologiju razvoja cjepiva:

  • potencijalno je sigurnija s obzirom da sadnice duhana ne mogu nositi patogene koji mogu izazvati bolest kod ljudi;
  • brži je razvoj zbog toga što se sastavnice cjepiva u sadnici duhana akumuliraju znatno brže – 6 tjedana u odnosu na nekoliko mjeseci koje zahtjevaju klasične metode;
  • za razliku od tradicionalnih cjepiva koja često zahtijevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi;
  • postoji potencijal postizanja efikasnog imunološkog odgovora kroz samo jednu dozu cjepiva.

BAT istražuje mogućnosti suradnje sa vladinim agencijama kako bi što prije cjepivo uveo u fazu kliničkih studija.

”U kontaktu smo sa Američkom agencijom za hranu i lijekove i očekujemo upute za sljedeće korake. Stupili smo također u kontakt sa Odjelom za zdravlje i socijalnu skrb u Ujedinjenom kraljevstvu kao i američkim regulatorom BARDA. Želimo pružiti podršku i omogućiti pristup našem istraživanju kako bi što više ubrzali razvoj cjepiva protiv COVID-19. Razvoj cjepiva je izazovan i kompleksan i vjerujemo da smo napravili značajan probitak koristeći našu tehnologiju ubrzanog rasta duhana. Spremni smo na suradnju s vladama i ostalim dionicima koji mogu pomoći u borbi protiv COVID-19. Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih naroda koji traže sveobuhvatni pristup svih dionika u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna od tih mogućnosti je razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 kroz korištenje dostupnih tehnologija”, izjavio je dr. David O’Reilly, direktor znanstvenih istraživanja BAT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close