Bill Gates: Pandemija je rezultirala i nečim dobrim

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2021. u 12:11
Foto: Reuters

“Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda”, kaže Gates.

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela cjepiva izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

“Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda”, kaže Gates.

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan je COVAX-a raspodijeliti do kraja godine  2,3 milijarde doza cjepiva među kojima 1,8 milijarda doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će prve ispoiruke biti realizirane u veljači.

Gates kaže da će raspodjela cjepiva preko COVAX-a u početku biti skromna.

Gates je u srijedu u pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije, napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uvjetom da cjepljenjem bude obuhvaćeno  70 do 80 posto stanovništva.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim – značajnim ubrzavanjem u razvoju cjepiva poput onog koji počiva na tehnologiji glasničke RNK koju koriste tvrtke BioNtech/Pfizer i  Moderna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvo, piše “i” nešto dobro. Znači mnogo negativnog I NEŠTO DOBRO.
Drugo, i ja vidim mnogo dobrih stvari.
– učenje na daljinu je doževjelo velik napredak i možemo očekivati ponude različitih dobrih škola u bliskoj budučnosti. Znači vaše djete če moči pohađati neku školu u Singapuru ili Koreji… što smanjuje razlike u temeljnom obrazovanju. Veča jednakopravnost i niža cijena obrazovanja.
– razvoj cjepiva (metode) mRNA, koja se razvija več od 2003, ali je tek 2020, s velikim financijkim i ljudkim ulaganjima doživjela pravu primjenu. To je osnova mnogih liječenja u bliskoj budučnosti – rak, multipla skleroza, …. i naravno budući virusi če biti rješeni u nekoliko mjeseci i time če posljedice biti manje….
– ljudi, koji vjeruju u ravnu zemlji i teorije zavjere su se pokazali javno – čak i među našim prijateljima. Ova epidemija je pokazala neku dozu inteligencije među našim poznanicima, što če pomoči u budučim odnosima. Dobro je znati, na koga možeš računati u budučnosti, kad bude “stani-pani”.
Tolko zasad vidim ja.

Ničeg dobrog nema u pandemiji. Možda za Gatesa osobno,  ne znam. Ali za normalne ljude, ne vidim ništa dobro u pandemiji niti posljedicama iste.

New Report

Close