BiH će građanima subvencionirati solarne panele?

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2016. u 21:59
Ulaganjem do 10.000 eura prosječno kućanstvo pokrilo bi 50% potreba za strujom

Iz europskih fondova namijenjenih suzbijanju klimatskih promjena Bosna i Hercegovina može u sljedećem razdoblju povući desetke milijuna eura, tvrde stručnjaci.

BiH može u sljedećem razdoblju iz europskih fondova namijenjenih suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetaka milijuna eura, tvrde upućeni BiH stručnjaci, a moguće su i subvencije države za postavljanje solarnih panela na privatnim objektima.

Taj novac iz fondova bio bi usmjeren u dva pravca: u zelenu ekonomiju i projekte energetske učinkovitosti, što znači da će stare zgrade institucija, škola i bolnica zahtijevati manje energije, a radilo bi se i na promjeni energenata kod toplana.  "S ulaganjem od 5000 do 10.000 eura prosječno kućanstvo u našim klimatskim uvjetima pokrilo bi najmanje 50 posto svojih potreba za električnom energijom", rekao je Goran Trbić, član stručnog tima iz BiH u vezi sa suzbijanjem klimatskih promjena i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci. "Kolike bi bile subvencije za kućanstva teško je govoriti u ovom trenutku, ali sigurno bi bile značajne", kaže Trbić, a to bi bilo posebno korisno za kuće na nepristupačnijem terenu do kojih je teško dovesti struju uobičajenim načinom.

"Kućanstva bi dobrim dijelom postala samostalna, ostvarila veliku uštedu, i što je od važno za društvo, na taj način smanjili emisiju štetnih plinova", kaže Trbić. On se nedavno vratio iz Kine sa svjetskog summita o klimatskim promjenama s kojeg je donio dobre vijesti. Prema njegovim riječima, velike sile poput Rusije, Kine, Amerike, te veće članice EU shvatile su težinu trenutka. "Vidjela se spremnost svih njih da ograniče svoje emisije plinova i ulože značajna sredstva u projekte ublažavanja klimatskih promjena", objašnjava Trbić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close