Karipski otok nadmašio prijašnji najveći lokalni bankrot u SAD-u

Autor: Tomislav Pili , 07. svibanj 2017. u 08:00
Teška ekonomska situacija izazvala je prosvjede Portorikanaca/Reuters

Nemogućnost otplate duga karipskog otoka donijet će najveći gubitak tržištu municipalnih obveznica vrijednom 3,8 bilijuna dolara.

Iako mu je u nazivu prefiks "bogat", Portoriko je u četvrtak donio odluku o restrukturiranju duga od 70 milijardi dolara čime je taj teritorij SAD-a de facto bankrotirao.

K tome, bankrot bi mogao označiti najveći udarac američkom tržištu municipalnih obveznica vrijednom 3,8 bilijuna dolara. Zahtjev za restrukturiranje duga podnio je financijski nadzorni odbor Portorika na tamošnjem okružnom sudu. "Donijeli smo ovu odluku jer je u najboljem interesu naroda Portorika", izjavio je guverner Ricardo Rosello. Time je ovaj karipski otok nadmašio prijašnji najveći lokalni bankrot u SAD-u, a to je nemogućnost otplate duga Detroita iz 2013. godine.

U kakvim se problemima našao Portoriko dovoljno govori podatak iz Rosellovog fiskalnog plana, a prema kojem otok ima na raspolaganju samo 800 milijuna dolara godišnje za otplatu dugova. To je manje od četvrtine potrebnih rata u sljedećem desetljeću. Ekonomski gledano, Portoriko je već odavna na koljenima. Recesija traje već cijelo desetljeće, stopa nezaposlenosti iznosi 11 posto, a 45 posto stanovništva živi u siromaštvu.

Loša ekonomska situacija dovela je do egzodusa stanovništva koje se u posljednjih 10 godina smanjilo za desetinu. Samo je lani otišlo 62.000 ljudi. Objava bankrota samo će dodatno pogoršati životne uvjete. Naime, moguće je očekivati smanjenje mirovina i vjerojatno manje novca za zdravstvo i obrazovanje. Mirovine su već sada veliki problem. Naime, mirovinskom sustavu nedostaje 50 milijardi dolara, a tri mirovinska fonda na otoku potpuno su prazna ili će ostati bez novca do kraja ove godine, navodi Bloomberg. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close