Arapi kupuju crnogorsku marinu Porto Montenegro

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2016. u 08:20
Crnogorska marina poznata je po megajahtama

Kao budući vlasnici Porto Montenegra spominju se Emirates Group i saudijski milijarder Khalid bin Sultan.

Kanadski poduzetnik Peter Munk i njegovi partneri u kompaniji Adriatic Marinas već neko vrijeme s jednom arapskom kompanijom pregovaraju o prodaji velike marine Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori, potvrđeno je listu Dan iz više izvora.

Prodaja Porto Montenegra, kako navodi list, načelno je do-govorena, ali još nije potpisan niti predugovor o prodaji kompanije. Kao budući vlasnici Porto Montenegra spominju se dva ulagača, Emirates Group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i saudijski milijarder Khalid bin Sultan, vlasnik tzv. "zlatne flote" superjahti. Bin Sultan je član vladajuće saudijske obitelji Saud, najstariji sin princa Sultana bin Abdulaz Al Sauda i osnivač zaklade The Living Oceans, te predsjedavajući udruženja Prince Sultan bin Abdulaziz International Prize for Water.

On je s Porto Montenegrom prošle godine potpisao ugovor na 30 godina, čime je tivatska marina posta-la matična luka prestižne flote bin Sultanovih superjahti. Od uprave Adriatic Marinas, čiji su vlasnici, osim Munka koji drži oko 60% udjela, ruski poduzetnik Oleg Deripaska, Jacob Rothschild i Bernard Arnault Danima je odgovoreno da nisu potpisali nikakav ugovor s novim ulagačem o prodaji dionica bilo kojeg od postojećih dioničara kompanije.

 

800milijuna

eura najviša je cijena za koju bi mogao biti prodan Porto Montenegro

Otkazi radnicima
"Porto Montenegro radi na tome da nađe nove dugoročne partnere za svako područje svog poslova-nja, koji mogu pomoći da se nastavi izvanredan uspjeh koji je do danas ostvaren u Tivtu. Ukoliko se prodaja projekta jednog dana dogodi, javnost će o tome biti na vrijeme obaviještena", rekli su Danu iz kompanije Adriatic Marinas. List navodi da prilog informaciji o prodaji Porto Montenegra govori i podatak da se izvršni direktor Adri-atic Marinas Oliver Corlette s obitelji napustio Tivat. On je inače stalno bio prisutan u Porto Montene-gru, a sada dolazi jednom mjesečno. Na ruku tvrdnjama o prodaji ide i činjenica da je Adriatic Marinas prošle godine počeo polako smanjivati broj radnika.  

Prema neslužbenim informacijama, prošle godine otpušteno je 40 radnika. Kako navodi Dan, moguće je da je tako urađeno kako bi se novom ulagaču i vlasniku pokazala isplativost projekta, budući da plaće zaposlenih imaju veliki udio u troškovima kompanije. Prema informacijama Dana, određeni broj zaposlenih u Porto Montenegru, koji su posljednjih mjeseci pokušali podići kredite kod banaka dobili su odgovor da je kompanija prodana Arapima i da im neće dati kredite dok ne potpišu ugovore s novim vlasnikom. Međutim, sa zaposlenima nitko nije potpisivao nove ugovore, niti ih je itko službeno obavijestio o promjeni vlasnika ili o statusu direktora Corlettea. Nagađa se da je Porto Montenegro prodan po cijeni od 500 do 800 milijuna eura.

Dobra popunjenost
Peter Munk je 2007. godine, s partnerima, kako se tada tvrdilo, kupio tivatski Arsenal za 3,2 milijuna eura i zakupio ga na 90 godina. Kasnije su iz Adriatic Marinas navodili da je vojna baza u Tivtu plaćena 23 milijuna eura, dok su iz natječajnog povjerenstva navodili da je imovina prodana za 29 milijuna eura. Konačno, Peter Munk je za list Toronto Life rekao da je Arsenal kupio za 155 milijuna eura.

Luksuzno odmaralište

Prvi gosti u hotel Regent stigli u kolovozu 2014. godine
Početkom kolovoza 2014. stigli su prvi gosti u Regent Porto Montenegro u turističkom naselju Porto Montenegro u Tivtu, drugi crnogorski hotel s pet zvjezdica. Prvi turisti stigli su iz zemalja zapadne Europe i Rusije. Investitor hotela je kompanija PM Hotels, tvrtka-kćer kompanije Adriatic Marinas, koja je u gradnju hotela uložila više od 55 milijuna eura. Luksuzni objekt na samoj obali površine je oko 20.000 četvornih metara, te nudi 51 bogato opremljenu sobu i 35 apartmana i rezidencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close